Coraz częściej mówi się o wpływie odżywiania na nasze zdrowie psychiczne. Choć sama dieta nie może być jedynym lekiem w trudnych przypadkach, to pamiętajmy, że jest ważną częścią składową, która ma wpływ na nasze samopoczucie. Autorką GAPS jest Natasza Campbell-McBridge, która przez wiele lat zajmowała się badaniem wpływu diety na kondycję psychiczną pacjentów. Na czym polega ten model odżywiania i jakie przynosi efekty?
Pomysł na ten model żywieniowy powstał, gdy Natasza Campbell-McBridge zauważyła zależności pomiędzy kondycją jelit a zdrowiem psychicznym swoich pacjentów. Po wieloletnich badaniach specjalistka doszła do niesamowitych wniosków. Nieprawidłowości psychoneurologiczne powstawały jako reakcja obronna organizmu na problemy z jelitami. Analizując wiele przypadków Natasza opracowała plan żywienia, który miał zapobiec chorobom jelit, a w konsekwencji nie dopuścić do problemów na tle psychicznym.
Pierwszym, głównym założeniem diety jest całkowite wyłączenie z menu złożonych węglowodanów. Według Campbell-McBridge w ten sposób będziemy mieć pełną kontrolę nad swoim ciałem. Pomysł wydaje się dość kontrowersyjny; węglowodany to jedna z podstawowych grup ważnych w codziennej diecie składników. GAPS dzielimy na sześć etapów, podczas których unikamy skrobi, laktozy oraz sacharozy. Według autorki, te składniki warto wyłączyć z menu raz na zawsze. Co możemy jeść na GAPS? Po pewnym czasie, gdy wyłączamy praktycznie wszystkie produkty oprócz mięsa, pomału może zjadać także:
Jakie produkty są zabronione? Przez wszystkie etapy bezwzględnie unikamy:
GAPS jest bardzo restrykcyjna i nie każdy podoła z przestrzeganiem jej zasad. Pamiętajmy też, że tak duża zmiana w żywieniu musi być skonsultowana z odpowiednim lekarzem-specjalistą.