Orzechy pekan uprawiane są w Stanach Zjednoczonych i przypominają nieco orzechy włoskie. Nie bez powodu coraz częściej wspomina się o tym gatunku w kontekście superfoodsów. Regularne spożywanie orzechów pekan poprawia zdrowie, obniża ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych, a także pomaga w odchudzaniu. W jaki sposób? Oto najważniejsze informacje.
Smaczna i zdrowa przekąska? Postaw na orzechy. Zawierają wiele cennych witamin, minerałów i innych marko- i mikroskładników, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Dlaczego pekan są idealnym wyborem?
W orzechach pekan znajdują się nienasycone tłuszcze, błonnik i białko, przy wcale nie tak dużej zawartości kalorii. W ten sposób mamy dobrą przekąskę, która nas nasyci, dostarczając wartości odżywczych, a nie samych pustych zapychaczy.
Orzechy pekan zawierają fitoskładniki i cynk oraz przeciwutleniacze, które wzmacniają nasz system odpornościowy oraz organizm w walce z chorobami.
Ten gatunek orzechów zawiera flawonoidy, które są rodzajem przeciwutleniacza, chroniącego nas przed chorobami przewlekłymi. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka, cukrzycę, choroby serca itp.
Zawarte beta-karoten, witamina E i jednonienasycone kwasy tłuszczowe zmniejszają stany zapalne oraz kontrolują poziom cholesterolu, poprawiając w ten sposób pracę i funkcjonowanie naszych serc. Zmniejsza również ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Pekan mają bardzo niską zawartość cukru. Dzięki temu w naszym ciele utrzymuje się właściwy poziom cukru we krwi, co jednocześnie zapobiega jego nagłym skokom.
Kwas oleinowy, który znajduje się w orzechach pekan, daje uczucie sytości, pomagając w ten sposób w rzadszym podjadaniu, a w rezultacie w utracie wagi.
Orzechy te są bogate w witaminę E, która obniża ryzyko demencji i choroby Alzheimera. Zmniejsza też stres oksydacyjny w mózgu, poprawiając tym samym jego zdrowie.