Ewa Szabatin o odporności. Ten napój może nam pomóc we wzmocnieniu bariery ochronnej

Odporność na sezonowe wirusy w dużej mierze zależy od naszej diety. Jak wspomóc organizm w czasie zwiększonego ryzyka zachorowań? Ewa Szabatin podzieliła się jednym ze swoich sposobów.

Ewa Szabatin oprócz wskazówek treningowych chętnie udziela porad, dotyczących zdrowego żywienia. Niedawno na InstaStories byłej tancerki pojawił się przepis na naturalny wspomagacz naszej odporności. Warto pić go codziennie. Z czego się składa i jakie zawiera witaminy?

Zobacz wideo Maja Sablewska szczerze o swojej diecie i wykonywanych treningach

Ewa Szabatin podzieliła się swoim sposobem na wzmocnienie odporności

Umocnienie naturalnej bariery ochronnej organizmu najłatwiej osiągnąć wprowadzając do diety lekkie zmiany. Warto włączyć do menu więcej przypraw, warzyw i owoców oraz postawić na naturalne soki z dodatkowymi składnikami. Ewa Szabatin przyznała się, że od marca codziennie rano wypija domowego shota na wzmocnienie - z czego się składa? 

Shot na odporność wg przepisu Ewy Szabatin

  • sok z połówki cytryny;
  • łyżeczka soku z kurkumy lub kurkumy pod postacią przyprawy;
  • łyżeczka soku z imbiru;
  • łyżeczka miodu;
  • pieprz.

Choć shoty o podobnym składzie możemy kupić gotowe, najlepiej zadziałają przygotowane samodzielnie w domu.

shot na odproność wg Ewy Szabatinshot na odproność wg Ewy Szabatin Ewa Szabatin - Instagram

Kurkuma, cytryna, imbir, pieprz, miód - idealny zestaw na walkę z przeziębieniami?

Wymienione produkty bardzo często znajdziemy w składzie soków czy smoothies, które mają za zadanie pomóc nam we wzmocnieniu odporności.  W cytrynie znajdziemy dużo witaminy C oraz substancji, które ułatwiają jej wchłanianie i zatrzymywanie w organizmie. Co z resztą składników?

Kurkuma

  • działanie przeciwzapalne, poprzez hamowanie rozprzestrzeniania się genów, które są odpowiedzialne za białka, które biorą udział w powstawaniu stanów zapalnych;
  • działanie przeciwbakteryjne.

Imbir

  • leczy przeziębienie oraz infekcje wirusowe;
  • zawiera probiotyki, pozytywnie wpływające na barierę ochronną organizmu;
  • łagodzi bóle mięśni i stawów, działa rozgrzewająco;
  • działa przeciwzapalnie.

Pieprz

  • działa antybakteryjnie; przeciwzapalnie i przeciwbólowo;
  • zawiera cenne przeciwutleniacze;
  • wspomaga poprawne wchłanianie witamin z grupy B.

Miód

  • wspomaga leczenie chorób gardła;
  • zwalcza bakterie;
  • zawiera witaminy z grupy B, kwas foliowy oraz witaminę A i C.
Więcej o:
Copyright © Agora SA