Ewa Szabatin oprócz wskazówek treningowych chętnie udziela porad, dotyczących zdrowego żywienia. Niedawno na InstaStories byłej tancerki pojawił się przepis na naturalny wspomagacz naszej odporności. Warto pić go codziennie. Z czego się składa i jakie zawiera witaminy?
Nasiona sezamu - dlaczego warto dodawać je do posiłków? Ile mają kalorii?
Zobacz wideo
Maja Sablewska szczerze o swojej diecie i wykonywanych treningach
Ewa Szabatin podzieliła się swoim sposobem na wzmocnienie odporności
Umocnienie naturalnej bariery ochronnej organizmu najłatwiej osiągnąć wprowadzając do diety lekkie zmiany. Warto włączyć do menu więcej przypraw, warzyw i owoców oraz postawić na naturalne soki z dodatkowymi składnikami. Ewa Szabatin przyznała się, że od marca codziennie rano wypija domowego shota na wzmocnienie - z czego się składa?
Shot na odporność wg przepisu Ewy Szabatin
- sok z połówki cytryny;
- łyżeczka soku z kurkumy lub kurkumy pod postacią przyprawy;
- łyżeczka soku z imbiru;
- łyżeczka miodu;
- pieprz.
Choć shoty o podobnym składzie możemy kupić gotowe, najlepiej zadziałają przygotowane samodzielnie w domu.
Anna Lewandowska o odporności w czasie pandemii. Jak o siebie zadbać?
shot na odproność wg Ewy Szabatin Ewa Szabatin - Instagram
Kurkuma, cytryna, imbir, pieprz, miód - idealny zestaw na walkę z przeziębieniami?
Wymienione produkty bardzo często znajdziemy w składzie soków czy smoothies, które mają za zadanie pomóc nam we wzmocnieniu odporności. W cytrynie znajdziemy dużo witaminy C oraz substancji, które ułatwiają jej wchłanianie i zatrzymywanie w organizmie. Co z resztą składników?
Kurkuma
- działanie przeciwzapalne, poprzez hamowanie rozprzestrzeniania się genów, które są odpowiedzialne za białka, które biorą udział w powstawaniu stanów zapalnych;
- działanie przeciwbakteryjne.
Imbir
- leczy przeziębienie oraz infekcje wirusowe;
- zawiera probiotyki, pozytywnie wpływające na barierę ochronną organizmu;
- łagodzi bóle mięśni i stawów, działa rozgrzewająco;
- działa przeciwzapalnie.
Pieprz
- działa antybakteryjnie; przeciwzapalnie i przeciwbólowo;
- zawiera cenne przeciwutleniacze;
- wspomaga poprawne wchłanianie witamin z grupy B.
Miód
- wspomaga leczenie chorób gardła;
- zwalcza bakterie;
- zawiera witaminy z grupy B, kwas foliowy oraz witaminę A i C.