Odporność na sezonowe wirusy w dużej mierze zależy od naszej diety. Jak wspomóc organizm w czasie zwiększonego ryzyka zachorowań? Ewa Szabatin podzieliła się jednym ze swoich sposobów.
Ewa Szabatin - Instagram
REKLAMA
REKLAMA
Ewa Szabatin oprócz wskazówek treningowych chętnie udziela porad, dotyczących zdrowego żywienia. Niedawno na InstaStories byłej tancerki pojawił się przepis na naturalny wspomagacz naszej odporności. Warto pić go codziennie. Z czego się składa i jakie zawiera witaminy?
REKLAMA
Zobacz wideo Maja Sablewska szczerze o swojej diecie i wykonywanych treningach
Ewa Szabatin podzieliła się swoim sposobem na wzmocnienie odporności
Umocnienie naturalnej bariery ochronnej organizmu najłatwiej osiągnąć wprowadzając do diety lekkie zmiany. Warto włączyć do menu więcej przypraw, warzyw i owoców oraz postawić na naturalne soki z dodatkowymi składnikami. Ewa Szabatin przyznała się, że od marca codziennie rano wypija domowego shota na wzmocnienie - z czego się składa?
Shot na odporność wg przepisu Ewy Szabatin
sok z połówki cytryny;
łyżeczka soku z kurkumy lub kurkumy pod postacią przyprawy;
łyżeczka soku z imbiru;
łyżeczka miodu;
pieprz.
Choć shoty o podobnym składzie możemy kupić gotowe, najlepiej zadziałają przygotowane samodzielnie w domu.
Kurkuma, cytryna, imbir, pieprz, miód - idealny zestaw na walkę z przeziębieniami?
Wymienione produkty bardzo często znajdziemy w składzie soków czy smoothies, które mają za zadanie pomóc nam we wzmocnieniu odporności. W cytrynie znajdziemy dużo witaminy C oraz substancji, które ułatwiają jej wchłanianie i zatrzymywanie w organizmie. Co z resztą składników?
Kurkuma
działanie przeciwzapalne, poprzez hamowanie rozprzestrzeniania się genów, które są odpowiedzialne za białka, które biorą udział w powstawaniu stanów zapalnych;
działanie przeciwbakteryjne.
Imbir
leczy przeziębienie oraz infekcje wirusowe;
zawiera probiotyki, pozytywnie wpływające na barierę ochronną organizmu;
łagodzi bóle mięśni i stawów, działa rozgrzewająco;
działa przeciwzapalnie.
Pieprz
działa antybakteryjnie; przeciwzapalnie i przeciwbólowo;
zawiera cenne przeciwutleniacze;
wspomaga poprawne wchłanianie witamin z grupy B.
Miód
wspomaga leczenie chorób gardła;
zwalcza bakterie;
zawiera witaminy z grupy B, kwas foliowy oraz witaminę A i C.