Diety niskowęglowodanowe: dlaczego są tak popularne i co warto wiedzieć, zanim je zastosujesz?
Przetworzona żywność i fast foody, czyli duży procent diety zachodniej, często zawiera dużo węglowodanów. Co gorsza, te produkty zwykle posiadają węglowodany rafinowane, które nie mają do zaoferowania praktycznie żadnych wartości odżywczych. Diety niskowęglowodanowe ograniczają te produkty, ale także zmniejszają w menu ilość zbóż, warzyw skrobiowych i owoców, zwiększając liczbę żywności z białkiem i tłuszczem oraz warzyw liściastych. Co warto sobie uświadomić przed przejściem na taką dietę?
Jak działa dieta niskowęglowodanowa?
Warto podkreślić, że nie ma jednej diety niskowęglowodanowej; istnieje wiele planów żywieniowych, a każdy z nich w innym stopniu ogranicza spożycie węglowodanów. Najbardziej rygorystyczne zakładają kompletne wykluczenie tego składnika z jadłospisu, co jest bardzo niezdrowe. Inne ograniczają dzienną porcję węgli do około 150 gramów dziennie. Dietetycy zaznaczają, że istnieją różne grupy węglowodanów i nie każde wpływają na nas tak samo. Niewątpliwą zaletą ograniczenia węglowodanów jest obniżenie się poziomu cukru we krwi oraz utrata wagi. Tu jednak następuje problem, ponieważ po zakończeniu takiego restrykcyjnego planu żywieniowego kilogramy zwykle wracają. Co nie oznacza, że każdy organizm reaguje tak samo - ograniczenie węglowodanów z głową może pomóc w odchudzaniu.
Co można jeść na diecie niskowęglowodanowej?
Jadłospisy na tego rodzaju dietach zwykle powstają w oparciu o takie produkty, jak mięso, nabiał, jaja i niektóre warzywa bez skrobi. Ograniczamy lub wyrzucamy z menu ziarna, warzywa strączkowe, owoce, mleko, produkty bogate w skrobię, orzechy i nasiona, a także makaron i ryż. Oczywiście przez ten czas nie jemy słodyczy, fast foodów i dań gotowych.
Dlaczego dieta węglowodanowa nie jest dla każdego?
Patrząc na dozwolone produkty od razu można zauważyć, że dieta niskowęglowodanowa nie będzie odpowiednia dla osób, które wolą diety roślinne - w menu jest bardzo mało warzyw i owoców, a produkty sojowe są niedozwolone. Ograniczenie źródeł błonnika na dłuższą metę może powodować problem z naszym metabolizmem. Diety o niskiej zawartości węglowodanów mają tak samo dużo przeciwników i zwolenników. Specjaliści polecają na początku przyjrzeć się swoim posiłkom i w pierwszej kolejności ograniczyć te produkty, które oprócz wysokiej zawartości węgli nie zawierają zbyt wielu witamin.
-
Anna Lewandowska doradza, jak unikać słodyczy. Trenerka stosuje kilka prostych zasad. Efekt? Trzeci dzień bez podjadania
-
Redaktorka popularnego magazynu wypróbowała trening Halle Berry, skupiający się na mięśniach brzucha. Jakie przyniósł efekty?
-
Co zamiast treningu HIIT? Poznaj wskazówki, jak schudnąć bez intensywnych ćwiczeń
-
Jak schudnąć z ud bez rozrostu mięśni? Domowe ćwiczenia na smukłe nogi
-
Julia Wieniawa ćwiczy z taśmami TRX i gumami oporowymi. Świetny sposób na wzmocnienie efektów treningu
- Moringa - tym superfoodsem powinna zainteresować się każda osoba, która ma problemy z cukrzycą
- Zielony makaron? A może gnocchi dyniowe z gruszką na słodko? Dwie ciekawe obiadowe propozycje od Ani Starmach
- Julia Wieniawa ćwiczy z taśmami TRX i gumami oporowymi. Świetny sposób na wzmocnienie efektów treningu
- Spędzasz dużo czasu w pozycji siedzącej? Nie zapominaj o pośladkach podczas treningu!
- Dlaczego warto ćwiczyć z kołem hula hop w każdym wieku? Miłośniczką takiego treningu jest Joanna Przetakiewicz