W tych małych nasionkach tkwi wielka siła! Sezam, bo o nim mowa, zawiera wiele witamin, minerałów oraz potrzebnych do prawidłowego metabolizmu składników odżywczych. Jakie są jego właściwości zdrowotne i w czym może nam pomóc?
Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na wysoką zawartość błonnika, tłuszcze wielonienasycone i jednonienasycone, białka (jedna łyżka nasion to pięć gramów tego składnika) oraz wapnia - już w 100 gramach sezamu znajdziemy go aż 1160 miligramów! Sezam powinien się też znaleźć w diecie osób narażonych na długotrwały stres - dzięki dużej ilości magnezu poziom stresu obniża się, a nam łatwiej jest się skoncentrować na codziennych obowiązkach. Dietetycy podkreślają też wartość antyoksydantów znajdujących się w sezamie, które obniżają ryzyko chorób układu krążenia. Co więcej, wspomniane tłuszcze wielonienasycone i jednonienasycone mogą pomóc poprawić poziom cholesterolu. Nasiona sezamu polecane są też przy układaniu diet odchudzających; błonnik powoduje uczucie sytości, jednocześnie przyspieszając metabolizm. Z kolei niewielka ilość węglowodanów sprzyja prawidłowemu poziomowi cukru we krwi. Jeśli chodzi o kaloryczność - jedna łyżka sezamu dostarczy nam 66 kcal.
Sezamem możemy posypać przygotowane sałatki, dodać go do smoothies oraz zup. Na rynku dostaniemy też pastę sezamową, czyli tahini, która ma wiele zastosowań w kuchni.
Z sezamem możemy też wyczarować coś na słodko i zdrowo, kiedy przyjdzie nas ochota na szybki deser. Do przygotowania potrzebujemy jedynie:
Aby zrobić domowe sezamki, wystarczy jedynie podążać za poniższymi instrukcjami.
Tak przygotowane słodycze są smaczniejsze i o wiele zdrowsze i mniej kaloryczne, niż kupowane odpowiedniki.