Nasiona sezamu - dlaczego warto dodawać je do posiłków? Ile mają kalorii?
W tych małych nasionkach tkwi wielka siła! Sezam, bo o nim mowa, zawiera wiele witamin, minerałów oraz potrzebnych do prawidłowego metabolizmu składników odżywczych. Jakie są jego właściwości zdrowotne i w czym może nam pomóc?
Nasiona sezamu - powody, dla których warto włączyć je do diety
Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na wysoką zawartość błonnika, tłuszcze wielonienasycone i jednonienasycone, białka (jedna łyżka nasion to pięć gramów tego składnika) oraz wapnia - już w 100 gramach sezamu znajdziemy go aż 1160 miligramów! Sezam powinien się też znaleźć w diecie osób narażonych na długotrwały stres - dzięki dużej ilości magnezu poziom stresu obniża się, a nam łatwiej jest się skoncentrować na codziennych obowiązkach. Dietetycy podkreślają też wartość antyoksydantów znajdujących się w sezamie, które obniżają ryzyko chorób układu krążenia. Co więcej, wspomniane tłuszcze wielonienasycone i jednonienasycone mogą pomóc poprawić poziom cholesterolu. Nasiona sezamu polecane są też przy układaniu diet odchudzających; błonnik powoduje uczucie sytości, jednocześnie przyspieszając metabolizm. Z kolei niewielka ilość węglowodanów sprzyja prawidłowemu poziomowi cukru we krwi. Jeśli chodzi o kaloryczność - jedna łyżka sezamu dostarczy nam 66 kcal.
Sezamem możemy posypać przygotowane sałatki, dodać go do smoothies oraz zup. Na rynku dostaniemy też pastę sezamową, czyli tahini, która ma wiele zastosowań w kuchni.
Domowy przysmak z sezamem - przygotujesz w kilka minut
Z sezamem możemy też wyczarować coś na słodko i zdrowo, kiedy przyjdzie nas ochota na szybki deser. Do przygotowania potrzebujemy jedynie:
- 100 gramów nasion sezamu;
- dwóch łyżek miodu.
Aby zrobić domowe sezamki, wystarczy jedynie podążać za poniższymi instrukcjami.
- Upraż sezam na patelni, aż lekko się zarumieni. W tym samym czasie podgrzej na niewielkim ogniu w rondelku dwie łyżki miodu.
- Po podprażeniu dosyp sezam do miodu i pomieszaj składniki, aż powstanie jednolita masa.
- Powstałą masę przełóż na papier do pieczenia, a następnie włóż do nagrzanego piekarnika do 150 stopni na mniej więcej 10 minut.
- Odstaw powstałe ciasto do ostygnięcia i stwardnienia.
- Wyłóż masę na deskę i pokrój masę na mniejsze prostokąty.
Tak przygotowane słodycze są smaczniejsze i o wiele zdrowsze i mniej kaloryczne, niż kupowane odpowiedniki.
-
Kanapki - jeść czy nie jeść? Anna Lewandowska zwróciła uwagę na kilka szczegółów
-
Cztery łatwe sposoby na ulepszenie planku. Tak wzmocnisz efekty tego popularnego ćwiczenia
-
Agata Rubik stosowała dietę SIRT oraz post Dąbrowskiej. Na czym polegają te sposoby odżywiania?
-
Pięć najtrudniejszych ćwiczeń z taśmami typu mini band. Ten trening pokaże, czy masz silne mięśnie ramion
-
Jak radzić sobie ze stresem? Pomóc może... odpowiednia dieta. NIGDY nie sięgaj po te produkty
- Agata Rubik stosowała dietę SIRT oraz post Dąbrowskiej. Na czym polegają te sposoby odżywiania?
- Kanapki - jeść czy nie jeść? Anna Lewandowska zwróciła uwagę na kilka szczegółów
- Do ostatniej części Thora przygotowania trwały ponad pół roku. Trener Chrisa Hemwortha podał szczegóły
- Poświąteczny detoks. Jak wspomóc swój organizm i przyspieszyć metabolizm?
- Anna Lewandowska rozprawia się z suplementacją probiotyków. Czy ich obecność w diecie wystarczy, aby mieć zdrowe jelita?