Nasiona sezamu - dlaczego warto dodawać je do posiłków? Ile mają kalorii?

Na rynku dostaniemy mnóstwo propozycji superfoodsów. Przez ogrom dostępności produktów, często zapominamy o części dobrze znanych, choć obecnie mniej popularnych dodatków. Dlaczego warto włączyć do diety nasiona sezamu?

W tych małych nasionkach tkwi wielka siła! Sezam, bo o nim mowa, zawiera wiele witamin, minerałów oraz potrzebnych do prawidłowego metabolizmu składników odżywczych. Jakie są jego właściwości zdrowotne i w czym może nam pomóc?

Zobacz wideo Jessica Mercedes przechodzi na dietę Adele

Nasiona sezamu - powody, dla których warto włączyć je do diety

Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na wysoką zawartość błonnika, tłuszcze wielonienasycone i jednonienasycone, białka (jedna łyżka nasion to pięć gramów tego składnika) oraz wapnia - już w 100 gramach sezamu znajdziemy  go aż 1160 miligramów! Sezam powinien się też znaleźć w diecie osób narażonych na długotrwały stres - dzięki dużej ilości magnezu poziom stresu obniża się, a nam łatwiej jest się skoncentrować na codziennych obowiązkach. Dietetycy podkreślają też wartość antyoksydantów znajdujących się w sezamie, które obniżają ryzyko chorób układu krążenia. Co więcej, wspomniane tłuszcze wielonienasycone i jednonienasycone mogą pomóc poprawić poziom cholesterolu. Nasiona sezamu polecane są też przy układaniu diet odchudzających; błonnik powoduje uczucie sytości, jednocześnie przyspieszając metabolizm. Z kolei niewielka ilość węglowodanów sprzyja prawidłowemu poziomowi cukru we krwi. Jeśli chodzi o kaloryczność - jedna łyżka sezamu dostarczy nam 66 kcal.

Sezamem możemy posypać przygotowane sałatki, dodać go do smoothies oraz zup. Na rynku dostaniemy też pastę sezamową, czyli tahini, która ma wiele zastosowań w kuchni. 

Domowy przysmak z sezamem - przygotujesz w kilka minut

Z sezamem możemy też wyczarować coś na słodko i zdrowo, kiedy przyjdzie nas ochota na szybki deser. Do przygotowania potrzebujemy jedynie:

  • 100 gramów nasion sezamu;
  • dwóch łyżek miodu.

Aby zrobić domowe sezamki, wystarczy jedynie podążać za poniższymi instrukcjami.

  1. Upraż sezam na patelni, aż lekko się zarumieni. W tym samym czasie podgrzej na niewielkim ogniu w rondelku dwie łyżki miodu. 
  2. Po podprażeniu dosyp sezam do miodu i pomieszaj składniki, aż powstanie jednolita masa.
  3. Powstałą masę przełóż na papier do pieczenia, a następnie włóż do nagrzanego piekarnika do 150 stopni na mniej więcej 10 minut. 
  4. Odstaw powstałe ciasto do ostygnięcia i stwardnienia.
  5. Wyłóż masę na deskę i pokrój masę na mniejsze prostokąty.

Tak przygotowane słodycze są smaczniejsze i o wiele zdrowsze i mniej kaloryczne, niż kupowane odpowiedniki.

Więcej o: