Na słodko czy słono? Dwa pomysły na podwieczorek od Ani Starmach

Poobiedni głód najlepiej zaspokoić czymś szybkim i prostym do przygotowania. Na Instagramie Ani Starmach pojawiły się dwa apetyczne przepisy - szkoda nie spróbować!

Niezależnie od tego, czy wolimy coś na słodko czy słono, zaletą każdej z propozycji Ani Starmach jest łatwość i szybkość wykonania zdrowej przekąski. Przepisy składają się tylko z kilku składników, a już na sam widok robimy się głodni!

Zobacz wideo Anna Starmach pokazała zdrowe śniadanie swojej córeczki

Dwa szybkie i pyszne przepisy Ani Starmach

mus czekoladowy i tosty po francusku - propozycja podania Ani Starmachmus czekoladowy i tosty po francusku - propozycja podania Ani Starmach Ania Starmach - Instagram

Na słodko - czteroskładnikowy mus czekoladowy

  • 200 gramów gorzkiej czekolady;
  • 60 gramów masła;
  • 60 gramów cukru pudru;
  • sześć jajek.

Przygotowanie: najpierw zagotuj w garnku szklankę wody, nad garnkiem ustaw miskę i wrzuć do niej pokruszoną czekoladę; w ten sposób unosząca się para wodna rozpuści przysmak. Gdy czekolada zacznie się topić, dodaj masło i zdejmij miskę z garnka. Wymieszaj składniki i ostudź. W międzyczasie oddziel białka od żółtek, następnie dodaj żółtka do czekolady z masłem i wymieszaj. Dosyp cukier puder i ponownie zamieszaj. Ubij białka na sztywną pianę. 1/3 piany dodaj do czekoladowej masy i zamieszaj. Resztę dodawaj stopniowo, mieszając bardzo delikatnie. Tak przygotowany mus przełóż do miseczek i schłodź około godziny w lodówce.

Na słono - tosty po francusku

  • 100 g białego sera;
  • dwa malinowe pomidory;
  • trzy jajka;
  • trzy łyżki mleka;
  • cztery kromki chleba tostowego;
  • szczypiorek;
  • świeży tymianek;
  • masło do smażenia;
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: jedno jajko wymieszaj z trzema łyz?kami mleka, solą, pieprzem oraz tymiankiem. W powstałej masie maczaj tosty, a następnie smaż na maśle, aż uzyskają złoty kolor. Wtedy posyp je pokruszonym białym serem, dodaj umyte i pokrojone pomidory, przykryj tostami i posyp szczypiorkiem. Resztę jajek ugotuj w koszulce; rozbij je delikatnie do garnka z wodą z niewielkim dodatkiem octu. Na środku garna zrób niewielki wir wodny, gotuj około czterech minut. Ułóż ugotowane jajka na wierzchu tostów.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.