Niezależnie od tego, czy wolimy coś na słodko czy słono, zaletą każdej z propozycji Ani Starmach jest łatwość i szybkość wykonania zdrowej przekąski. Przepisy składają się tylko z kilku składników, a już na sam widok robimy się głodni!
Przygotowanie: najpierw zagotuj w garnku szklankę wody, nad garnkiem ustaw miskę i wrzuć do niej pokruszoną czekoladę; w ten sposób unosząca się para wodna rozpuści przysmak. Gdy czekolada zacznie się topić, dodaj masło i zdejmij miskę z garnka. Wymieszaj składniki i ostudź. W międzyczasie oddziel białka od żółtek, następnie dodaj żółtka do czekolady z masłem i wymieszaj. Dosyp cukier puder i ponownie zamieszaj. Ubij białka na sztywną pianę. 1/3 piany dodaj do czekoladowej masy i zamieszaj. Resztę dodawaj stopniowo, mieszając bardzo delikatnie. Tak przygotowany mus przełóż do miseczek i schłodź około godziny w lodówce.
Przygotowanie: jedno jajko wymieszaj z trzema łyz?kami mleka, solą, pieprzem oraz tymiankiem. W powstałej masie maczaj tosty, a następnie smaż na maśle, aż uzyskają złoty kolor. Wtedy posyp je pokruszonym białym serem, dodaj umyte i pokrojone pomidory, przykryj tostami i posyp szczypiorkiem. Resztę jajek ugotuj w koszulce; rozbij je delikatnie do garnka z wodą z niewielkim dodatkiem octu. Na środku garna zrób niewielki wir wodny, gotuj około czterech minut. Ułóż ugotowane jajka na wierzchu tostów.