Choć pewnie wielu osobom, dieta Duńczyków czy Norwegów kojarzy się z mięsem i słodyczami, nowsze modele żywieniowe współczesnych Skandynawów opierają się na produktach bogatych w ważne minerały i witaminy oraz związki, które pomagają m.in. obniżyć cholesterol. Na czym polega dieta nordycka?
Pierwszą najważniejszą zasadą jest ograniczenie mięsa, którego ludzie północy jedli swego czasu całkiem sporo. Według założeń diety nordyckiej mięso może pojawić się na naszych talerzach 1-2 razy w tygodniu. Skandynawscy dietetycy polecają chudy drób, ryby, rzadziej wieprzowinę, wołowinę lub dziczyznę. Drugą regułą jest wprowadzenie zdecydowanie większej ilości warzyw, a w szczególności roślin strączkowych - grochu, ciecierzycy i fasoli. Skandynawowie stawiają też na ciemne, pełnoziarniste ziarna - chleb razowy, kasze oraz płatki owsiane to podstawa!
Zawarte w produktach roślinnych składniki obniżają poziom złego cholesterolu, a co za tym idzie ryzyko chorób układu krążenia, a także nowotworów. Dodatkowo, świeże warzywa i owoce zawierają mniej kalorii, dzięki czemu pomogą w zgubieniu zbędnych kilogramów. W diecie nordyckiej znajdziemy gruszki, jabłka, truskawki, jeżyny, borówki, maliny czy żurawinę. Z warzyw królują korzenne: marchewki, pasternak, różne gatunki ziemniaków, burak oraz pietruszka. Włączają też kapustę, cukinię a także inne warzywa i owoce sezonowe.
W menu diety nordyckiej znajdziemy, nie bez powodu, dużo ryb i innych owoców morza. Te produkty dostarczą nam ważnych kwasów omgea-3. Inne cenne źródła zdrowych tłuszczy to pestki, orzechy oraz oleje roślinne - ulubionym Skandynawów jest olej rzepakowy, nazywany przez nich oliwą Północy.