Kourtney Kardashian zawsze ma te owoce w swojej kuchni. Mają niesamowite właściwości

Kourtney Kardashian uwielbia śledzić nowinki ze świata zdrowego odżywiania. Celebrytka kocha owoce, a te trzy gatunki zawsze trzyma w zapasie.

Kourtney Kardashian stara się, aby jej dieta opierała się o zróżnicowane produkty. Dlatego w menu celebrytki znajdziemy dużo różnych owoców. Obok takich klasyków jak winogrona, jabłka i cytryny, stawia na egzotyczne, mniej popularne produkty, które urozmaicają jej kuchnię. Na co stawia Kourtney?

Zobacz wideo Fani śmieją się z Kim Kardashian. Gwiazda ostro odpowiada na zarzuty i pokazuje, co skrywa w lodówce

Trzy owoce, które Kourtney Kardashian zawsze ma w kuchni

Jeśli szukasz nowych smaków, ale jednocześnie zależy ci na dostarczeniu potrzebnych witamin i minerałów, wybierz propozycje polecane przez celebrytkę. Jakie właściwości odżywcze mają ulubione owoce Kardashian?

Mangostan 

Jest to miękki i kremowy owoc tropikalny o słodko-pikantnym smaku. Jest dobrym źródłem witaminy C, a także wspiera organizm w produkcji leukocytów, czyli białych krwinek, które chronią przed chorobami zakaźnymi. Mangostany zawierają również silnie wzmacniające substancje przeciwutleniające, zwane ksantonami, które pomagają w naprawie i ochronie komórek, a także we wspieraniu wielu funkcji życiowych organizmu. Jedz je na surowo (dodaj do następnej sałatki owocowej) lub w postaci soku. Jeśli szukasz opcji deserowej, mangostan to wspaniała podstawa do przygotowania sorbetu.

Chlebowiec różnolistny (jackfruit)

Kolejny egzotyczny owoc na topliście. Znajdujące się w nim antyoksydanty niszczą wolne rodniki w organizmie, pomagają spowolnić starzenie się skóry i wspierają naprawę uszkodzeń spowodowanych promieniowaniem UV. Wysoka zawartość białka w owocu sprawia, że jest on często stosowany jako...  substytut mięsa w potrawach wegańskich (np. szarpanej "wieprzowinie"), ponieważ ugotowany przyjmuje podobną konsystencję.

Jagody goji

To najpopularniejszy produkt z całego zestawienia, który coraz częściej znajduje zastosowania w naszych kuchniach. Jagody goji możemy jeść na surowo, suszone, pod postacią soku lub sproszkowane. Zawierają wysoki poziom przeciwutleniaczy i błonnika, są niskokaloryczne i naturalnie nie zawierają tłuszczu. Owoc zawiera duże ilości beta-karotenu, a także innych składników odżywczych, które pomagają w utrzymaniu zdrowia oczu oraz skóry. Łatwym sposobem na włączenie jagód goji do codziennej diety jest dodanie ich do następnej miski acai, zmiksowanie ich razem ze zdrowym smoothie lub podjadanie jagód przed treningiem w celu dodania energii i utrzymania wytrzymałości.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.