Zdrowy deser? Dwa jesienne przepisy do wypróbowania na weekend

Jeśli twój weekend nie może obejść się bez czegoś słodkiego, wypróbuj jeden z jesiennych propozycji na zdrowsze wersje klasycznych deserów.

Naszła cię ochota na coś słodkiego, co nie zrujnuje diety, której pilnujesz przez cały tydzień? Poniższe przepisy polecają specjaliści z "Women's Health". Jest pysznie, a dodatkowo wcale nie aż tak bardzo kalorycznie! Wiele składników to zdrowe produkty, które powinny zagościć w naszej diecie.

tosty francuskie w dietetycznej wersji Jak odchudzić tosty francuskie? Popularny przepis w dietetycznej wersji MATERIAŁ PROMOCYJNY PR

Zobacz wideo Karolina Gilon przechodzi na dietę

Trzy desery do wypróbowania na weekend - jest pysznie i fit!

Paleo, Wegański Sernik Pecan Pie bez pieczenia

Spód

  • szklanka orzechów włoskich;
  • szklanka niesłodzonych płatków kokosowych;
  • pół szklanki daktyli bez pestek;
  • pół łyżeczki cynamonu;
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego.

Nadzienie

  • dwie i pół szklanki orzechów nerkowca, moczonych przez noc i odsączonych;
  • pół szklanki pełnotłustego mleka kokosowego;
  • pół szklanki syropu klonowego;
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego;
  • trzy łyżki soku z cytryny;
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego;
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej.

Polewa orzechowa

  • dwie szklanki przepołowionych orzechów pekan;
  • szklanka pełnotłustego mleka kokosowego;
  • 1/3 szklanki cukru kokosowego;
  • łyżeczka oleju kokosowego;
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego;
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej.

Przygotowanie: Wyłóż spód tortownicy papierem do pieczenia i lekko nasmaruj boki. Umieść wszystkie składniki na spód w robocie kuchennym i miksuj, aż powstanie lepka, zbita masa. Rozłóż powstałe ciasto na dnie przygotowanego naczynia i wstaw do zamrażarki. W tym czasie umieść wszystkie składniki na nadzienie w blenderze o dużej mocy i zmiksuj wszystko na gładką i kremową konsystencję. Wylej warstwę sernika równą warstwą na warstwę ciasta. Kilkakrotnie stuknij tortownicą w blat i użyj tylnej części łyżki, aby wygładzić wierzch. Zamroź na co najmniej 6 godzin. Przed wyjęciem ciasta, zacznij przygotowywać polewę czekoladową. Na suchej rozgrzanej patelni podpraż orzechy pekan, często je mieszając, aż się zarumienią i poczujesz charakterystyczny zapach. Odstaw je na bok. W małym rozgrzanym rondelku gotuj mleko kokosowe i cukier kokosowy, wymieszaj dokładnie składniki. Jak tylko dojdzie do wrzenia, zmniejsz ogień do małego i gotuj na wolnym ogniu, często ubijając przez 30 minut, aż zmniejszy się i zgęstnieje do syropowatej konsystencji. Zdejmij z ognia i dodaj olej kokosowy, ekstrakt waniliowy i sól morską. Dodaj prażone orzechy pekan, a następnie wyjmij sernik z zamrażarki. Niech masa orzechowa ostygnie przez kwadrans, potem rozłóż je na gotowym serniku.

Ewa Chodakowska o potreningowym posiłku Apetyczny potreningowy posiłek Ewy Chodakowskiej MATERIAŁ PROMOCYJNY PR

Czekoladowe babeczki z dyni

Ciasto

  • szklanka mąki;
  • szklanka cukru;
  • 1/3 szklanki kakao w proszku;
  • łyżeczka sody oczyszczonej;
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia;
  • pół łyżeczki soli;
  • jedno jajko w temperaturze pokojowej;
  • pół szklanki maślanki w temperaturze pokojowej;
  • pół filiżanki mocnej czarnej kawy, gorącej;
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego;
  • półtorej łyżeczki ekstraktu z wanilii.

Nadzienie

  • szklanka niesolonego masła w temperaturze pokojowej;
  • około 110 gramów serka śmietankowego o temperaturze pokojowej;
  • pół szklanki nadzienia dyni do ciast;
  • dwie szklanki przesianego cukru pudru;
  • szczypta soli.

Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 260 stopni. Ułóż foremki na muffinki z wkładkami do ciastek. Przesiej wszystkie suche składniki w misce miksera elektrycznego. W średniej misce połącz wszystkie mokre składniki za pomocą trzepaczki. Mieszaj suche składniki na niskich obrotach przez minutę. Zatrzymaj mikser i dodaj mokre składniki. Mieszaj przez trzy minuty na średnich obrotach. Rozłóż ciasto równomiernie między wkładami. Piecz babeczki przez 12-15 minut lub do momentu, aż włożona wykałaczka wyjdzie prawie czysta. W międzyczasie można było zabrać się za lukier; ubij masło i serek śmietankowy w miskerze na średnich obrotach przez około 2-3 minuty, do uzyskania kremowej konsystencji. Dodaj nadzienie do ciasta dynię i ubijaj. Następnie dodaj cukier puder, ekstrakt waniliowy, sól  i mieszaj około minutę do połączenia. Zwiększysz prędkość do średniowysokiej i ubijaj przez 2-3 minuty. Po wyjęciu ciasta z piekarnika, udekoruj babeczki, a następnie włóż je do zamrażarki. Podawaj natychmiast po wyjęciu.

Smacznego!

Więcej o: