• Link został skopiowany

Zdrowy deser? Dwa jesienne przepisy do wypróbowania na weekend

Jeśli twój weekend nie może obejść się bez czegoś słodkiego, wypróbuj jeden z jesiennych propozycji na zdrowsze wersje klasycznych deserów.
zdrowe desery na weekend
unsplash

Naszła cię ochota na coś słodkiego, co nie zrujnuje diety, której pilnujesz przez cały tydzień? Poniższe przepisy polecają specjaliści z "Women's Health". Jest pysznie, a dodatkowo wcale nie aż tak bardzo kalorycznie! Wiele składników to zdrowe produkty, które powinny zagościć w naszej diecie.

Zobacz wideo Karolina Gilon przechodzi na dietę

Trzy desery do wypróbowania na weekend - jest pysznie i fit!

Paleo, Wegański Sernik Pecan Pie bez pieczenia

Spód

  • szklanka orzechów włoskich;
  • szklanka niesłodzonych płatków kokosowych;
  • pół szklanki daktyli bez pestek;
  • pół łyżeczki cynamonu;
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego.

Nadzienie

  • dwie i pół szklanki orzechów nerkowca, moczonych przez noc i odsączonych;
  • pół szklanki pełnotłustego mleka kokosowego;
  • pół szklanki syropu klonowego;
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego;
  • trzy łyżki soku z cytryny;
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego;
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej.

Polewa orzechowa

  • dwie szklanki przepołowionych orzechów pekan;
  • szklanka pełnotłustego mleka kokosowego;
  • 1/3 szklanki cukru kokosowego;
  • łyżeczka oleju kokosowego;
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego;
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej.

Przygotowanie: Wyłóż spód tortownicy papierem do pieczenia i lekko nasmaruj boki. Umieść wszystkie składniki na spód w robocie kuchennym i miksuj, aż powstanie lepka, zbita masa. Rozłóż powstałe ciasto na dnie przygotowanego naczynia i wstaw do zamrażarki. W tym czasie umieść wszystkie składniki na nadzienie w blenderze o dużej mocy i zmiksuj wszystko na gładką i kremową konsystencję. Wylej warstwę sernika równą warstwą na warstwę ciasta. Kilkakrotnie stuknij tortownicą w blat i użyj tylnej części łyżki, aby wygładzić wierzch. Zamroź na co najmniej 6 godzin. Przed wyjęciem ciasta, zacznij przygotowywać polewę czekoladową. Na suchej rozgrzanej patelni podpraż orzechy pekan, często je mieszając, aż się zarumienią i poczujesz charakterystyczny zapach. Odstaw je na bok. W małym rozgrzanym rondelku gotuj mleko kokosowe i cukier kokosowy, wymieszaj dokładnie składniki. Jak tylko dojdzie do wrzenia, zmniejsz ogień do małego i gotuj na wolnym ogniu, często ubijając przez 30 minut, aż zmniejszy się i zgęstnieje do syropowatej konsystencji. Zdejmij z ognia i dodaj olej kokosowy, ekstrakt waniliowy i sól morską. Dodaj prażone orzechy pekan, a następnie wyjmij sernik z zamrażarki. Niech masa orzechowa ostygnie przez kwadrans, potem rozłóż je na gotowym serniku.

Czekoladowe babeczki z dyni

Ciasto

  • szklanka mąki;
  • szklanka cukru;
  • 1/3 szklanki kakao w proszku;
  • łyżeczka sody oczyszczonej;
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia;
  • pół łyżeczki soli;
  • jedno jajko w temperaturze pokojowej;
  • pół szklanki maślanki w temperaturze pokojowej;
  • pół filiżanki mocnej czarnej kawy, gorącej;
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego;
  • półtorej łyżeczki ekstraktu z wanilii.

Nadzienie

  • szklanka niesolonego masła w temperaturze pokojowej;
  • około 110 gramów serka śmietankowego o temperaturze pokojowej;
  • pół szklanki nadzienia dyni do ciast;
  • dwie szklanki przesianego cukru pudru;
  • szczypta soli.

Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 260 stopni. Ułóż foremki na muffinki z wkładkami do ciastek. Przesiej wszystkie suche składniki w misce miksera elektrycznego. W średniej misce połącz wszystkie mokre składniki za pomocą trzepaczki. Mieszaj suche składniki na niskich obrotach przez minutę. Zatrzymaj mikser i dodaj mokre składniki. Mieszaj przez trzy minuty na średnich obrotach. Rozłóż ciasto równomiernie między wkładami. Piecz babeczki przez 12-15 minut lub do momentu, aż włożona wykałaczka wyjdzie prawie czysta. W międzyczasie można było zabrać się za lukier; ubij masło i serek śmietankowy w miskerze na średnich obrotach przez około 2-3 minuty, do uzyskania kremowej konsystencji. Dodaj nadzienie do ciasta dynię i ubijaj. Następnie dodaj cukier puder, ekstrakt waniliowy, sól  i mieszaj około minutę do połączenia. Zwiększysz prędkość do średniowysokiej i ubijaj przez 2-3 minuty. Po wyjęciu ciasta z piekarnika, udekoruj babeczki, a następnie włóż je do zamrażarki. Podawaj natychmiast po wyjęciu.

Smacznego!

Więcej o: