Jak zacząć zdrowo się odżywiać? Anna Lewandowska podzieliła się ważnymi wskazówkami dietetyka

Zadbanie na nowo o swoją dietę nie zawsze będzie od razu łatwym zadaniem. Anna Lewandowska postanowiła wesprzeć czytelników swojego bloga i podzielić się wskazówkami dietetyka.

Anna Lewandowska wie, że zdrowe odżywianie, zwłaszcza jeśli prowadzimy aktywny tryb życia, odgrywa kluczową rolę. Jeśli pragniemy zmienić swoje nawyki, ważne jest, aby wskazówek szukać u osób, które znają się na rzeczy. Trenerka przeprowadziła rozmowę z dietetykiem, który zwrócił uwagę na istotne sprawy przy zmianie sposobu odżywiania.

Zobacz wideo Jaglanka według przepisu Anny Lewandowskiej

Dobra dieta, czyli jaka? Podstawowe informacje

Lewandowska poprosiła o pomoc Jakuba Mauricza, dietetyka, który ma na swoim koncie współpracę z wieloma znanymi sportowcami. Jakub kontrolował dietę m.in. Joanny Jędrzejczyk czy Michała Materli. Podstawowym pytaniem, jakie powinniśmy sobie zadać, jest czym tak właściwie jest dobra dieta? Jedzenie może zarówno szkodzić, jak i leczyć. Odpowiedni model odżywiania to taki, który zawiera różnorodność, jest pełnowartościowy i stawia na nieprzetworzone produkty. Drugą istotną sprawą jest to, że dieta powinna określać nasz sposób żywienia przez dłuższy czas - w ten sposób zaczniemy budować zdrowe nawyki żywieniowe. 

Co wprowadzić do zdrowej diety?

We wspomnianym wpisie Lewandowskiej, trenerka razem z dietetykiem wymieniają kilka ważnych składników, na które powinniśmy zwrócić szczególną uwagę.

  • Woda, i to w każdej postaci - spożywajmy smoothie, lemoniady, zupy, napoje bez cukru. Odwodnienie jest bardzo częstym problemem zdrowotnym, który skutkuje bólami głowy, problemami z koncentracją a także bólami stawów. 
  • Błonnik - niesamowicie ważny element diety, odpowiedzialny za prawidłową pracę układu trawiennego, stanowiący pożywkę prebiotyczną dla mikrobiomu oraz żywych kultur bakterii. Tylko właściwa praca jelitowego ekosystemu zapewni nam m.in. dobre samopoczucie, odporność oraz dobrą porcję energii.
  • Białko w ilościach dopasowanych do poziomu naszej aktywności fizycznej. Nie musimy zawsze wybierać dużych ilości białka zwierzęcego; jeśli nie jesteśmy wyjątkowo aktywnymi sportowcami, skupionymi na rozroście sylwetki. 

Podsumowując, nasza uwaga powinna się skoncentrować na nieprzetworzonych produktach, takich jak warzywa, owoce oraz pełnowartościowych źródłach białka. Naszym największym problemem jest sięganie po produkty zawierające dużo cukru, soli oraz konserwantów, co często wynika z braku czasu na samodzielne gotowanie. Dlatego warto zdać sobie sprawę, że od naszej diety tak naprawdę zależy nasze zdrowie i zacząć dokonywać świadomych wyborów żywieniowych.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.