Zdrowe śniadanie w kilka minut? Oto przepis Anny Lewandowskiej. Zasmakuje największym łasuchom

Rankiem masz bardzo mało czasu na przygotowanie śniadania? Przygotowanie jaglanki to zaledwie kilka minut. Poznaj przepis Anny Lewandowskiej na ekspresowe pełnowartościowe śniadanie.

Na jesienne poranki idealnie nadają się śniadania na ciepło. Słodki aromat jaglanki z owocami zachęci do jedzenia nawet największych niejadków. Co więcej, przygotowanie takiego posiłku zajmuje bardzo mało czasu, a dostarcza pełen pakiet potrzebnych witamin i minerałów. Jeśli chcesz rozpocząć dzień od słodkich, zdrowych i energetycznych przyjemności, koniecznie zapisz sobie ten przepis Anny Lewandowskiej!

Zobacz wideo Anna Lewandowska ugotowała rozgrzewające potrawy. Tanie i łatwe

Jaglanka z owocami wg Anny Lewandowskiej

Składniki:

  • 50 gramów kaszy jaglanej;
  • jeden banan;
  • jedna łyżeczka miodu;
  • jedna łyżeczka masła typu ghee;
  • szczypta cynamonu;
  • szczypta kakao;
  • garść rodzynek.

Przygotowanie: na początek zalej rodzynki gorącą wodą i odstaw do namoczenia. W międzyczasie przepłucz kaszę pod zimną bieżącą wodą, a następnie ugotuj ją wg instrukcji na opakowaniu. Pod koniec dodaj masło, namoczone rodzynki, cynamon i całość dokładnie wymieszaj. Przelej masę do miseczki, połóż na wierzch plasterki pokrojonego banana i posyp odrobioną cynamonu i kakao. Na koniec polej jaglankę miodem. Podawaj, póki ciepłe!

Dlaczego warto przekonać się do kaszy jaglanej?

Wiele z nas, jeśli ma ochotę na zdrowe śniadanie na ciepło sięga po płatki owsiane, które, niewątpliwie, są bardzo zdrowe. Warto czasem jednak spróbować czegoś innego. Kaszę jaglaną przygotujemy zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Posiada niesamowicie dużo cennych witamin i minerałów, a m.in. witaminy z grupy B, żelazo oraz miedź. Kasza jaglana to też roślinne źródło dobrze przyswajalnego białka. Jest też lekkostrawna i nie zawiera glutenu, dlatego bez obaw mogą po nią sięgać alergicy.

Trwa strajk kobiet - tu możesz śledzić wydarzenia. Gazeta.pl daje swoje wsparcie.

Więcej o: