Na jesienne poranki idealnie nadają się śniadania na ciepło. Słodki aromat jaglanki z owocami zachęci do jedzenia nawet największych niejadków. Co więcej, przygotowanie takiego posiłku zajmuje bardzo mało czasu, a dostarcza pełen pakiet potrzebnych witamin i minerałów. Jeśli chcesz rozpocząć dzień od słodkich, zdrowych i energetycznych przyjemności, koniecznie zapisz sobie ten przepis Anny Lewandowskiej!
Składniki:
Przygotowanie: na początek zalej rodzynki gorącą wodą i odstaw do namoczenia. W międzyczasie przepłucz kaszę pod zimną bieżącą wodą, a następnie ugotuj ją wg instrukcji na opakowaniu. Pod koniec dodaj masło, namoczone rodzynki, cynamon i całość dokładnie wymieszaj. Przelej masę do miseczki, połóż na wierzch plasterki pokrojonego banana i posyp odrobioną cynamonu i kakao. Na koniec polej jaglankę miodem. Podawaj, póki ciepłe!
Wiele z nas, jeśli ma ochotę na zdrowe śniadanie na ciepło sięga po płatki owsiane, które, niewątpliwie, są bardzo zdrowe. Warto czasem jednak spróbować czegoś innego. Kaszę jaglaną przygotujemy zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Posiada niesamowicie dużo cennych witamin i minerałów, a m.in. witaminy z grupy B, żelazo oraz miedź. Kasza jaglana to też roślinne źródło dobrze przyswajalnego białka. Jest też lekkostrawna i nie zawiera glutenu, dlatego bez obaw mogą po nią sięgać alergicy.
Trwa strajk kobiet - tu możesz śledzić wydarzenia. Gazeta.pl daje swoje wsparcie.