Dieta, treningi i wytrwałość - te trzy czynniki są najważniejsze, jeśli pragniemy prowadzić zdrowy tryb życia. Sama dieta powinna być dopasowana do naszej codzienności oraz preferencji smakowych. Dietetyk sportowa Cara Clark wypowiedziała się na temat kilku modeli żywieniowych, które nie są restrykcyjne, zapewniają uczucie sytości, a zamiast ograniczać grupy żywności skupiają się na pełnowartościowych produktach.
O diecie nawiązującej do kuchni krajów śródziemnomorskich słyszał już chyba każdy. Nie bez powodu specjaliści uważają ją za dobry model odżywiania. Jadłospis jest zróżnicowany, dopuszcza wiele produktów, a jego podstawę stanowią warzywa, owoce oraz ryby i białe mięso.
Jest bogata w warzywa, owoce, orzechy, nasiona, oleje, produkty pełnoziarniste i ryby. Zapewnia też umiarkowane spożywanie produktów mlecznych, drobiu i jajek. Zawiera produkty, które pozytywnie wpływają na organizm, dostarczając niezbędnych składników odżywczych dla zdrowia nie tylko serca, lecz także wielu innych narządów. To medycyna zapobiegawcza w najlepszym wydaniu - komentuje Cara Clark dla magazynu "Byrdie".
Ta dieta bije rekordy popularności w Wielkiej Brytanii, Szwecji oraz Austrii. Zakłada dwa dni postu, podczas których zmniejszamy liczbę kalorii, a przez pozostałe pięć dni dopuszcza nasz normalny codzienny jadłospis, zawierający 2000-2500 kalorii. Pamiętajmy, że dwa dni postu nie mogą występować pod rząd, odpuszczamy również treningi. Nasze dzienne menu powinno zamknąć się w 500-600 kaloriach.
Dietę Atkinsa chwali wiele gwiazd i celebrytów, w tym Kim Kardashian, która jest jej ogromną fanką. Ta niskowęglowodanowa dieta zachęca nas do uzupełnienia jadłospisu w chude, ale wartościowe białko, dobre tłuszcze oraz owoce i warzywa o obniżonej ilości węglowodanów. Plan żywieniowy zakłada stosowanie się do tych zasad przez trzy tygodnie.
Ten model opiera się o zjadanie produktów, które pozwolą na wyrównanie pH organizmu, które powinno mieścić się w przedziale 7,35 a 7,45. W tym czasie unikamy żywności, która zakwasza organizm. Dieta ma pomóc w poprawie pamięci oraz dostarczyć nam więcej energii. Zalecane produkty to m.in. świeże owoce (w tym cytrusy), warzywa, orzechy i rośliny strączkowe. Z menu wykluczamy natomiast pszenicę, makaron, mięso, ryby, skorupiaki, nabiał, herbatę i kawę oraz cukier i alkohol.
Trwa strajk kobiet - tu możesz śledzić wydarzenia. Gazeta.pl daje swoje wsparcie.