Szybkie danie z cukinii może urozmaicić twój lunch. Zainspiruj się przepisem Anny Starmach

Cukinia ma wiele cennych witamin i minerałów. Z warzywa można wyczarować wiele smacznych i pożywnych dań. Anna Starmach poleca cukinię w kremowym sosie z czarnuszką. Oto przepis.

Anna Starmach dba o swoich fanów, podrzucając na Instagramie rozmaite przepisy. Pomysły znanej szef kuchni zawsze są bardzo proste, składające się z kilku łatwo dostępnych składników. Dziś przyszedł czas na cukinię - zielone warzywo, które kryje w sobie bogactwo ważnych dla nas witamin i minerałów.

 

Szybki pomysł Anny Starmach na cukinię

Wiele przepisów z wykorzystaniem tego warzywa przyda się dla osób, które dbają o linię, a jednocześnie starają się o odpowiednie zbilansowanie diety. Cukinia posiada mało kalorii oraz wiele składników odżywczych. Poniższy przepis Starmach to idealna propozycja na okres jesienno-zimowy. Tak przygotowane warzywo rozgrzeje nas i nasyci. Użyte przyprawy wspomogą barierę ochronną organizmu. Czarnuszka, czyli jeden z tzw. superfoodsów, zawiera cały pakiet witamin B, witaminę A oraz minerały, które walczą ze stanami zapalnymi organizmu. A przy tym wszystkim potrawa jest niesamowicie smaczna!

Cukinia w kremowym sosie z kurkumą - przepis

Składniki:

  • trzy niewielkie cukinie;
  • garść groszku cukrowego;
  • 200 mililitrów mleka kokosowego;
  • płaska łyżeczka mielonej kurkumy;
  • ząbek czosnku;
  • łyżka oleju roślinnego;
  • łyżeczka czarnuszki;
  • szczypta soli himalajskiej;
  • natka pietruszki lub kolendra do posypania.





     












     


Przygotowanie:

Pokrój umytą cukinię w kostkę lub półplasterki i przełóż do miski. Dodaj sól i kurkumę, dokładnie wymieszaj warzywo z przyprawami. Następnie, na głębokiej patelni rozgrzej olej, potem dodaj cukinię i smaż przez dwie minuty. Wlej na patelnię mleczko kokosowe i gotuj kolejne pięć minut. Po tym czasie dodaj groszek i gotuj jeszcze przez minutę. Podawaj razem z czarnuszką oraz kolendrą lub pietruszką.

Zobacz wideo Anna Starmach pokazała ulubiony przepis na bakłażan
Więcej o:
Copyright © Agora SA