Blog Anny Starmach to źródło kulinarnych inspiracji. Wśród licznych przepisów znajdziemy także wiele porad, które mogą ułatwić nam gotowanie i sprawić, że przygotowywane przez nas potrawy będą jeszcze smaczniejsze. Tym razem przekażemy wam informacje na temat kremowego risotto.
Risotto to jedno ze zdrowszych dań kuchni włoskiej. Potrawa zyskała ogromną popularność wśród osób, które dbają o linię. Istnieje mnóstwo przepisów na risotto, jednak jest kilka zasad, które sprawią, że za każdym razem będzie ono idealnie kremowe.
Składniki na risotto:
Ania Starmach wyróżniła kolejne punkty, o których należy pamiętać podczas przygotowywania risotto.
Całość rozpoczynamy od przygotowania cebuli, którą należy zeszklić na patelni. Następnie przychodzi czas na dodanie ryżu i wymieszanie. Gdy ryż stanie się przezroczysty, należy dodać wino i mieszać do czasu, aż odparuje. Następny w kolejce jest bulion, który dodajemy i również mieszamy do odparowania. Po tym czasie znów dodajemy bulion. W tym wypadku mieszamy jednak sporadycznie i delikatnie. Gdy ryż będzie gotowy, dodajemy masło i przyprawy. Gotowe risotto posypujemy parmezanem