Ania Starmach podpowiada, jak zrobić idealnie kremowe risotto. Tych zasad warto się trzymać

Ania Starmach wytłumaczyła, jak należy przygotować risotto, by było idealnie kremowe. Wystarczy zastosować się do kilku prostych zasad.

Blog Anny Starmach to źródło kulinarnych inspiracji. Wśród licznych przepisów znajdziemy także wiele porad, które mogą ułatwić nam gotowanie i sprawić, że przygotowywane przez nas potrawy będą jeszcze smaczniejsze. Tym razem przekażemy wam informacje na temat kremowego risotto.

Ania Starmach podpowiada, jak zrobić kremowe risotto

Risotto to jedno ze zdrowszych dań kuchni włoskiej. Potrawa zyskała ogromną popularność wśród osób, które dbają o linię. Istnieje mnóstwo przepisów na risotto, jednak jest kilka zasad, które sprawią, że za każdym razem będzie ono idealnie kremowe.  

Składniki na risotto:

  • Ryż do risotto – ryż typu arborio. Jest krótkoziarnisty i owalny. Świetnie sprawdzi się również carnaroli, originario oraz vialone nano.
  • Bulion do risotto – musi być gorący!
  • Wino – zapewnia aromat i podkreśla włoski charakter dania
  • Dobrej jakości oliwa z oliwek i masło
  • Podsmażona cebula
  • Parmezan
  • Ulubione dodatki
  • Przyprawy

O czym należy pamiętać, przygotowując risotto?

Ania Starmach wyróżniła kolejne punkty, o których należy pamiętać podczas przygotowywania risotto.

Całość rozpoczynamy od przygotowania cebuli, którą należy zeszklić na patelni. Następnie przychodzi czas na dodanie ryżu i wymieszanie. Gdy ryż stanie się przezroczysty, należy dodać wino i mieszać do czasu, aż odparuje. Następny w kolejce jest bulion, który dodajemy i również mieszamy do odparowania. Po tym czasie znów dodajemy bulion. W tym wypadku mieszamy jednak sporadycznie i delikatnie. Gdy ryż będzie gotowy, dodajemy masło i przyprawy. Gotowe risotto posypujemy parmezanem

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.