Czekoladowe ciasto na diecie? Tylko z tym przepisem Anny Lewandowskiej

Naszła cię ochota na coś słodkiego? Ten przepis na czekoladowe ciasto Anny Lewandowskiej zasmakuje każdemu łasuchowi. Dodatkowo, mogą się w nim rozsmakować osoby, które nie tolerują glutenu.

Mocno czekoladowe ciasto, które nie zasypie nas porcją kalorii? Tak, to jest możliwe - ten prosty pomysł Anny Lewandowskiej będzie idealnym dodatkiem do kawy. Wykonanie jest dosyć proste i warte zachodu.

 

Przepis na czekoladowe ciasto Anny Lewandowskiej

Ciasto:

  • półtorej szklanki cukru brzozowego lub erytrolu;
  • dwie szklanki mieszanki mąki bezglutenowej;
  • pięć łyżek kakao;
  • 100 ml gorącej wody (do rozpuszczenia kakao);
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia;
  • półtorej łyżeczki sody oczyszczonej;
  • łyżeczka soli;
  • dwa jajka;
  • szklanka napoju ryżowego;
  • pół szklanki oleju roślinnego;
  • półtorej łyżeczki ekstraktu waniliowego

Polewa:

  • pół szklanki masła ghee;
  • 50 g kakao
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego;
  • półtorej 1,5 szklanki cukru brzozowego;
  • 60 ml napoju ryżowego.

Przygotowanie: na początku rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Nasmaruj masłem dwie 20-centymetrowe tortownice i odłóż je na bok. Następnie w dużej misce wymieszaj cukier, mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Mieszaj do momentu, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Później dodaj jajka, mleko, olej i wanilię. Ubij mikserem na średnich obrotach. Dodaj gorącą wodę i dokładnie wymieszaj. Wlej ciasto do formy i piecz przez około 40 minut w środkowej części piekarnika. Następnie wyjmij deser i pozostaw do wystygnięcia. W celu przygotowania polewy ubij masło i wanilię w średniej misce na gładką, kremową konsystencję. Wtedy dodaj kakao i dalej ubijaj do momentu, aż składniki się połączą. Stopniowo dodawaj cukier (po jednej filiżance na raz), mleko roślinne i cały czas ubijałam. W razie potrzeby możecie dodać więcej mleka, aby uzyskać pożądaną konsystencję polewy.

Smacznego!

Zobacz wideo Jaglanka według przepisu Anny Lewandowskiej
Więcej o:
Copyright © Agora SA