Mocno czekoladowe ciasto, które nie zasypie nas porcją kalorii? Tak, to jest możliwe - ten prosty pomysł Anny Lewandowskiej będzie idealnym dodatkiem do kawy. Wykonanie jest dosyć proste i warte zachodu.
Ciasto:
Polewa:
Przygotowanie: na początku rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Nasmaruj masłem dwie 20-centymetrowe tortownice i odłóż je na bok. Następnie w dużej misce wymieszaj cukier, mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Mieszaj do momentu, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Później dodaj jajka, mleko, olej i wanilię. Ubij mikserem na średnich obrotach. Dodaj gorącą wodę i dokładnie wymieszaj. Wlej ciasto do formy i piecz przez około 40 minut w środkowej części piekarnika. Następnie wyjmij deser i pozostaw do wystygnięcia. W celu przygotowania polewy ubij masło i wanilię w średniej misce na gładką, kremową konsystencję. Wtedy dodaj kakao i dalej ubijaj do momentu, aż składniki się połączą. Stopniowo dodawaj cukier (po jednej filiżance na raz), mleko roślinne i cały czas ubijałam. W razie potrzeby możecie dodać więcej mleka, aby uzyskać pożądaną konsystencję polewy.
Smacznego!