Ewa Chodakowska proponuje trzy słodkie (i zdrowe!) śniadania. "Raz na jakiś czas nie zaszkodzi"

Ewa Chodakowska podzieliła się przepisami na słodkie śniadania w ramach projektu "Metamorfoza na luzie z Chodą".

Ewa Chodakowska nie ukrywa, że nie lubi odmawiać sobie słodyczy. Nigdy nie była też zwolenniczką przekonania "wszystko albo nic". Dieta to styl życia, a co to za życie bez przyjemności? Nie musimy ich sobie odmawiać.

Zobacz wideo

Poznaj przepisy Ewy Chodakowskiej na słodkie śniadania: placuszki jogurtowe, dyniową owsiankę oraz omlet z bananem i jabłkiem.

Placuszki jogurtowe

460 kcal

Składniki:

  • jogurt naturalny 2% tłuszczu – 5 łyżek [100g]
  • mąka owsiana – 5 łyżek [50g]
  • jaja kurze – sztuka [50g]
  • miód – płaska łyżeczka [10g]
  • proszek do pieczenia – szczypta [1g]
  • olej rzepakowy – łyżeczka [5g]
  • nektarynka – sztuka [15g]
  • cynamon – szczypta [1g]

Sposób przygotowania:

Wymieszaj jogurt, jajko, miód, następnie dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj dokładnie masę. Rozgrzej na patelni olej rzepakowy. Nakładaj porcje ciasta na rozgrzaną patelnię i smaż z dwóch stron. Pokrój nektarynkę. Gotowe placki udekoruj cynamonem i kawałkami owocu.

Dyniowa owsianka

400 kcal

Składniki:

  • Płatki owsiane – 5 łyżek [50g]
  • Napój roślinny – niepełna szklanka [200g]
  • Puree z dyni – 3 łyżki [60g]
  • Cynamon – szczypta [1g]
  • Kardamon – szczypta [1g]
  • Miód – łyżeczka [15g]
  • Orzechy włoskie – 3 sztuki [12g]

Sposób przygotowania:

Ugotuj płatki na napoju roślinnym. Dodaj puree z dyni, miód i przyprawy. Gotową owsiankę posyp pokruszonymi orzechami.

Omlet z bananem i jabłkiem

450 kcal

Składniki:

  • mąka gryczana – łyżka [10g]
  • cynamon mielony – szczypta [1g]
  • jaja kurze - 2 sztuki [100g]
  • olej rzepakowy uniwersalny - łyżka [10g]
  • jogurt naturalny, 2% tłuszczu - 4 łyżki [80g]
  • miód pszczeli - łyżeczka [14g]
  • banan, obrany - mała sztuka [80g]
  • jabłko – mała sztuka [100g]

Sposób przygotowania:

Jajka wybij do miseczki. Dodaj olej, przyprawy i roztrzep. Na rozgrzaną patelnię wlej zawartość. Piecz z obu stron. Banana pokrój w plasterki a jabłko w kostkę. Jogurt wymieszaj z miodem i cynamonem. Omlet przełóż na talerz, na połowie ułóż owoce i złóż na pół. Polej jogurtem.

Która propozycja najbardziej przypadła wam do gustu?

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.