Trzy pomysły na jesienny obiad według Anny Starmach. Te szybkie i proste w przygotowaniu dania zachwycą każdego

Anna Starmach regularnie dzieli się ze swoimi obserwatorami przepisami kulinarnymi. Jej autorski blog to źródło wielu smacznych inspiracji na każdą porę roku. Obecnie na stole Ani coraz częściej pojawiają się jesienne propozycje.

Tym razem wybraliśmy dla was trzy przepisy na pyszne obiady, które sprawdzą się jesienią. Proponowane przez jurorkę "Master Chefa" dania nie wymagają wielu składników i spędzania godzin w kuchni, a przy tym naprawdę dobrze smakują. 

Zobacz wideo

Poznajcie przepisy na risotto z grzybami, gnocchi dyniowe z gruszką oraz jabłkowe krokiety!

Zobacz też: Porady kulinarne Ani Starmach. Jak przygotować domowy majonez i masło orzechowe?

Przepisy na jesienny obiad według Ani Starmach

Risotto z grzybami

Przygotujesz w 25 minut!

Składniki:

  • 200 g ryżu arborio
  • 1l bulionu warzywno-grzybowego
  • 300 g świeżych prawdziwków
  • 1 mała cebula
  • 50 ml białego wina
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 2 łyżki masła
  • oliwa do smażenia
  • sól, pieprz
  • świeży tymianek
  • świeży rozmaryn

Sposób przygotowania:

Aby przygotować risotto, najpierw posiekaj cebulę i przysmaż ją na oliwie. Po chwili dodaj ryż, wymieszaj z przysmażoną oliwą, wlej wino i poczekaj aż odparuje. Po odparowaniu wina dodaj chochlę bulionu, a gdy zostanie wchłonięty - dodaj kolejną chochlę, czynność powtarzaj aż do zużycia całego bulionu. W międzyczasie przygotuj grzyby. Prawdziwki oczyść, pokrój w dużą kostkę, przysmaż na odrobinie oliwy, dodaj do nich rozmaryn, część tymianku, pieprz i sól. Gdy ryż będzie już prawie gotowy (po około 15-17 minutach), dodaj podsmażone grzyby i gotuj przez kolejne kilka minut. Tuż przed podaniem wymieszaj ryż z masłem i parmezanem oraz świeżym tymiankiem - czytamy na blogu Ani Starmach.

Gnocchi dyniowe z gruszką

Przygotujesz w 30 minut!

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 500 g pieczonej dyni bez skórki (np. piżmowa lub hokkaido)
  • 100 g mąki pszennej + do podsypania
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 gruszki
  • 2 łyżki miodu
  • 50 g sera z niebieską pleśnią
  • łyżka świeżego tymianku

Sposób przygotowania:

Dynię i ziemniaki przepuść przez praskę, połącz z mąką ziemniaczaną i pszenną, dodaj żółtko i jajko. Z ciasta lep ruloniki i krój je na 1-2 centymetrowe kluski. Gotuj w lekko osolonej wodzie (są gotowe niedługo po tym, jak wypłyną na powierzchnię). Gruszki pokrój w kostkę, wrzuć na rozgrzana patelnię, dodaj miód, karmelizuj przez kilka minut, dodaj tymianek, ściągnij z ognia. Gotowe gnocchi podawaj z pokruszonym serem i kawałkami gruszek - tłumaczy kucharka.

Jabłkowe krokiety

Przygotujesz w 40 minut!

Składniki:

  • 4 duże jabłka
  • 8 tortilli
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • szczypta cynamonu
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Na patelni skarmelizuj cukier (przeczytaj poradę). Dodaj pokrojone jabłka, masło oraz cynamon. Smaż przez około 30 minut. Na środku każdej tortilli układaj porcję jabłek i zawiń (tak jak wrapy). Uważaj, aby nadzienie nie wyciekło. Smaż na złoty kolor na mocno rozgrzanym tłuszczu. Tuż po usmażeniu obtaczaj w drobnym cukrze do wypieków, wymieszanym z cynamonem - czytamy.

Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA