Anna Lewandowska o prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego. Trenerka podpowiada, jak radzić sobie z zaparciami

Anna Lewandowska tłumaczy, jak walczyć z zaparciami za pomocą diety. Wyjaśnia też, co przyczynia się do powstawania tego problemu i czym się on objawia.

Jakiś czas temu Anna Lewandowska zapoczątkowała na swoim blogu cykl "Droga do zdrowia", w ramach którego regularnie dzieli się informacjami pomocnymi w dbaniu nie tylko o nasze ciało, ale też organizm. 

Zobacz wideo

Najnowszym tematem, z którym zmierzyła się specjalistka od zdrowego odżywiania jest prawidłowy rytm wypróżnień. To właśnie on stanowi ważny element świadczący o odpowiednim funkcjonowaniu układu pokarmowego.

Anna Lewandowska tłumaczy, jak radzić sobie z zaparciami

Zanim zajmiemy się tym, co oznacza prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, przyjrzyjmy się nieprawidłowościom. Anna Lewandowska podała kilka objawów zaparć:

  • zmniejszona liczba wypróżnień (poniżej 3 w tygodniu)
  • trudności/wysiłek podczas defekacji
  • oddawanie twardego (zbitego) stolca
  • uczucie niepełnego wypróżnienia

Przyczyną powstawania zaparć są najczęściej złe nawyki żywieniowe:

Spożywanie wysoko przetworzonej żywności, ubogiej w błonnik pokarmowy oraz niedostateczną podaż wody, a także nieregularne spożywanie posiłków - przestrzega Lewandowska.

Inne powody to: niska aktywność fizyczna, przyjmowanie niektórych leków, stres i inne czynniki psychologiczne.

Dieta redukująca zaparcia

Jednym ze skutecznych sposobów na eliminację dolegliwości ze strony układu pokarmowego jest zmiana nawyków żywieniowych. Anna Lewandowska podzieliła się zasadami diety, która może pomóc w zredukowaniu zaparć.

Dieta redukująca zaparcia powinna charakteryzować się odpowiednią podażą błonnika pokarmowego, w ilości 25–30 gramów na dzień. Błonnik zwiększa masę stolca oraz pobudza perystaltykę jelit, poprzez co wpływa korzystnie na skrócenie czasu pasażu jelitowego i tym samym redukuje objawy zaburzeń wypróżniania. Należy jednak pamiętać, że zwiększenie ilości błonnika powinno odbywać się powoli i stopniowo, aby uniknąć wzdęć i pogłębienia dolegliwości - tłumaczy trenerka. 

Podczas wprowadzania większych ilości błonnika do diety należy pamiętać o wypijaniu dużej ilości wody, z którą błonnik się wiąże. 

Produkty spożywcze bogate w błonnik

Anna Lewandowska przedstawiła listę produktów spożywczych o wysokiej zawartości błonnika. Oto one:

  • pieczywo pełnoziarniste, np. chleb żytni
  • grube kasze i makarony
  • brązowy ryż
  • płatki owsiane
  • otręby, np. pszenne
  • owoce i warzywa
  • orzechy i nasiona
W celu regulacji rytmu wypróżnień warto jeść 4-5 posiłków dziennie, w miarę możliwości o stałych porach i w równych odstępach czasowych - przypomina "Lewa".

Nie zapominajmy też o aktywności fizycznej. Nawet krótki spacer może korzystnie wpłynąć na perystaltykę jelit. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.