Ania Starmach rzuciła "wyzwanie - oszczędzanie". Tłumaczy, jak nie marnować jedzenia i być oszczędnym w kuchni

W dzisiejszych czasach produkujemy bardzo wiele odpadów. I choć nasza świadomość w kwestii ekologicznego życia jest większa, a my coraz częściej wybieramy produkty eko, trudno nam jest zapanować nad tym, jak dużą ilość żywności marnujemy.

Blog Ani Starmach to źródło nie tylko przepisów kulinach, ale też licznych wskazówek, które mogą ułatwić nam funkcjonowanie w kuchni. Niedawno jurorka programu "Master Chef" wyjaśniła, jak możemy zredukować ilość marnowanej żywności.

Zobacz wideo

W najnowszym wpisie na blogu słynnej kucharki pojawiły się informacje, które mogą pomóc nam w byciu eko nawet podczas gotowania. Przy okazji zaoszczędzimy trochę pieniędzy. 

Zobacz też: Porady kulinarne Ani Starmach. Jak przygotować domowy majonez i masło orzechowe?

Ania Starmach o kuchni zero-waste

Autorka przyznała, że sama przez cały trzyma się zaprezentowanych poniżej zasad. Do podjęcia wyzwania zaprosiła swoich czytelników. Oto kilka rad, które sprawią, że w kuchni nic się nie zmarnuje.

Oszczędne kupowanie

To punkt, którego przestrzeganie może sprawić, że będziemy marnować mniej produktów. Niezaplanowane zakupy i wrzucanie artykułów spożywczych do koszyka pod wpływem impulsu nie mają nic wspólnego z eko stylem życia.

Warto zmienić swoje przyzwyczajenia i na zakupy zacząć chodzić z listą zakupów - tłumaczy Ania.

Planowanie posiłków

Aby zaplanować zakupy, warto zastanowić się nad posiłkami, które przygotujemy w najbliższych dniach. Sporządzenie jadłospisu z wyprzedzeniem może okazać się pomocne.

Są potrawy, które lubicie gotować i takie, które pojawiają się u Was często. Wystarczy, że spiszecie sobie te dania i dodacie kilka, które chcielibyście wypróbować - podpowiada jurorka.

Wykorzystywanie produktów z kuchni

Zanim po raz kolejny wybierzemy się na zakupy, zajrzyjmy do lodówki. W kuchni kryje się wiele  pomysłów na dania, które sprawią, że będziemy bardziej eko niż kiedykolwiek. Jeśli jest ich za wiele, śmiało możemy wyprawić przyjęcie.

Jeśli w domu mamy za dużo produktów, które zaraz przestaną być zdatne do jedzenia, możemy zaprosić gości. Metoda skuteczna i przyjemna - czytamy na blogu. 

Domowe przetwory

Zamiast wyrzucać nadmiar warzyw i owoców, które lada moment staną się niezdatne do spożycia, możemy przedłużyć ich żywotność. 

Prawie wszystkie warzywa i owoce nadają się do mrożenia, kolejną prostą metodą jest przygotowanie kiszonek i przetworów - przypomina kucharka.

Przechowywanie żywności

Pamiętajmy, że produkty o długiej dacie przydatności prędzej czy później się przeterminują. Regularnie sprawdzajmy ważność składników, a te wymagające spożycia stawiajmy w zasięgu wzroku i najlepiej uwzględnijmy je podczas tworzenia kolejnego menu.

Produkty o długiej dacie ważności leżą w szafce miesiącami, czasem latami. Gdy stają się potrzebne, często przestają być ważne. Istotne więc, aby do spiżarni regularnie zaglądać i regularnie sprawdzać daty ważności - czytamy. 

Przegląd lodówki

Regularne przeglądanie lodówki sprawi, że unikniemy terminowania się produktów. Warto zwrócić uwagę na to, w jaki sposób układamy artykuły spożywcze.

Otwarty jogurt czy śmietana nie powinny lądować na samym końcu lodówki, gdzie niedostrzeżone niszczeją. Jeśli zamrażasz produkty pamiętaj, aby zawsze je opisać wraz z datą! - dodaje autorka.

Wprowadzenie w życie tych kilku zasad może dać naprawdę zaskakujące efekty. Podejmiecie się wyzwania?

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.