Blog Ani Starmach to źródło nie tylko przepisów kulinach, ale też licznych wskazówek, które mogą ułatwić nam funkcjonowanie w kuchni. Niedawno jurorka programu "Master Chef" wyjaśniła, jak możemy zredukować ilość marnowanej żywności.
W najnowszym wpisie na blogu słynnej kucharki pojawiły się informacje, które mogą pomóc nam w byciu eko nawet podczas gotowania. Przy okazji zaoszczędzimy trochę pieniędzy.
Zobacz też: Porady kulinarne Ani Starmach. Jak przygotować domowy majonez i masło orzechowe?
Autorka przyznała, że sama przez cały trzyma się zaprezentowanych poniżej zasad. Do podjęcia wyzwania zaprosiła swoich czytelników. Oto kilka rad, które sprawią, że w kuchni nic się nie zmarnuje.
Oszczędne kupowanie
To punkt, którego przestrzeganie może sprawić, że będziemy marnować mniej produktów. Niezaplanowane zakupy i wrzucanie artykułów spożywczych do koszyka pod wpływem impulsu nie mają nic wspólnego z eko stylem życia.
Warto zmienić swoje przyzwyczajenia i na zakupy zacząć chodzić z listą zakupów - tłumaczy Ania.
Planowanie posiłków
Aby zaplanować zakupy, warto zastanowić się nad posiłkami, które przygotujemy w najbliższych dniach. Sporządzenie jadłospisu z wyprzedzeniem może okazać się pomocne.
Są potrawy, które lubicie gotować i takie, które pojawiają się u Was często. Wystarczy, że spiszecie sobie te dania i dodacie kilka, które chcielibyście wypróbować - podpowiada jurorka.
Wykorzystywanie produktów z kuchni
Zanim po raz kolejny wybierzemy się na zakupy, zajrzyjmy do lodówki. W kuchni kryje się wiele pomysłów na dania, które sprawią, że będziemy bardziej eko niż kiedykolwiek. Jeśli jest ich za wiele, śmiało możemy wyprawić przyjęcie.
Jeśli w domu mamy za dużo produktów, które zaraz przestaną być zdatne do jedzenia, możemy zaprosić gości. Metoda skuteczna i przyjemna - czytamy na blogu.
Domowe przetwory
Zamiast wyrzucać nadmiar warzyw i owoców, które lada moment staną się niezdatne do spożycia, możemy przedłużyć ich żywotność.
Prawie wszystkie warzywa i owoce nadają się do mrożenia, kolejną prostą metodą jest przygotowanie kiszonek i przetworów - przypomina kucharka.
Przechowywanie żywności
Pamiętajmy, że produkty o długiej dacie przydatności prędzej czy później się przeterminują. Regularnie sprawdzajmy ważność składników, a te wymagające spożycia stawiajmy w zasięgu wzroku i najlepiej uwzględnijmy je podczas tworzenia kolejnego menu.
Produkty o długiej dacie ważności leżą w szafce miesiącami, czasem latami. Gdy stają się potrzebne, często przestają być ważne. Istotne więc, aby do spiżarni regularnie zaglądać i regularnie sprawdzać daty ważności - czytamy.
Przegląd lodówki
Regularne przeglądanie lodówki sprawi, że unikniemy terminowania się produktów. Warto zwrócić uwagę na to, w jaki sposób układamy artykuły spożywcze.
Otwarty jogurt czy śmietana nie powinny lądować na samym końcu lodówki, gdzie niedostrzeżone niszczeją. Jeśli zamrażasz produkty pamiętaj, aby zawsze je opisać wraz z datą! - dodaje autorka.
Wprowadzenie w życie tych kilku zasad może dać naprawdę zaskakujące efekty. Podejmiecie się wyzwania?