Anna Starmach udostępniła szybki przepis na zdrowe śniadanie. Te składniki wzmocnią naszą odporność

Anna Starmach jest fanką smacznych i szybkich przepisów. Ostatnio znana szef kuchni rozsmakowała się w koktajlach. Ten wzmocni nasz organizm w czasie szalejących wirusów.

Anna Starmach przygotowała na InstaStories dla swoich obserwatorów krótki poradnik, jak szybko przygotować pożywne, pyszne i zdrowe śniadanie. Pokazany przez Anię koktajl doskonale sprawdzi się również w roli lunchu czy popołudniowej przekąski. Starmach dokładnie opisała, dlaczego tak ważne są poszczególne składniki soku.

Szybki i zdrowy koktajl od Anny StarmachSzybki i zdrowy koktajl od Anny Starmach Anna Starmach - InstaStories @ania_starmach

Szybki domowy koktajl na odporność wg przepisu Anny Starmach

Do wykonania śniadaniowego koktajlu potrzebujesz jedynie kilku składników:

  • jarmużu;
  • awokado;
  • gruszki;
  • banana;
  • białka konopnego;
  • jogurtu kokosowego lub każdego innego jogurtu lub mleka. Możemy dodać też odrobinę wody.

W celu przygotowania wystarczy zmiksować wszystkie składniki w blenderze o dobrej mocy. Wykonanie tego przepisu zajmuje zaledwie kilka minut - a jest prawdziwą witaminową bombą.

Co dobrego znajdziemy w przepisie Anny Starmach?

Znana szef kuchni postanowiła uświadomić instagramowych obserwatorów, jakie korzyści dla zdrowia niosą ze sobą poszczególne składniki przygotowanego koktajlu. Oto zalety użytych w przepisie warzyw i owoców.

Jarmuż

  • bogate źródło witamin A,C i K;
  • zawiera dużo błonnika;
  • znajdziemy w nim minerały, takie jak: żelazo, wapń, i magnez;
  • zawiera kwas foliowy;
  • ma właściwości antynowotworowe.

Awokado

  • zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe omega-9 i wielonasycone omega-6 oraz omega-3 - czyli wszystkie składniki, które są podstawowym składnikiem błon komórkowych oraz świetnym źródłem energii. Kwasy pozytywnie wpływają też na nasz układ nerwowy.
  • razem z jarmużem pomaga lepiej wchłaniać betakaroten.

Gruszki

  • zawierają witaminę C oraz K;
  • to dobre źródło potasu;
  • posiadają dużo błonnika i kwasu foliowego;
  • znajdziemy w nich miedź, która wpływa na równowagę psychiczną.

Banany

  • skarbnica potasu - dlatego są polecane osobom z nadciśnieniem;
  • zawierają dużo magnezu, który ma właściwości uspokajające i antystresowe;
  • bogate źródło witamin A,E oraz C, czyli tzw. witamin młodości.

Białko konopne

  • cenne źródło błonnika;
  • zawiera białko, chętnie wybierane przez sportowców do przyrostu masy mięśniowej.
Zobacz wideo Anna Starmach pokazała ulubiony przepis na bakłażan
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.