Biały i brązowy ryż to w rzeczywistości to samo ziarno, które zostało poddane innej obróbce. Biały został bardziej zmielony - brązowy został mniej przetworzony i dzięki temu oprócz wewnętrznego bielma zawiera łupinę. Nie przepadasz za smakiem brązowego ryżu a część osób przestrzega cię przed białą odmianą? Oto różnice, na które powinieneś zwrócić uwagę.
Ryż brązowy rzeczywiście zawiera więcej składników odżywczych. Znajdziemy w nim więcej błonnika i białka, ale też... więcej węglowodanów i kalorii, co już nie jest czymś, co chciałyby usłyszeć osoby na diecie redukcyjnej. Biały ryż ma z kolei wyższy indeks glikemiczny co sprawia, że nasz organizm szybciej go trawi, jednocześnie podnosząc poziom cukru we krwi. I chociaż brązowy naturalnie zawiera więcej witamin, obecnie biały jest często o nie wzbogacany. Jaki jest werdykt?
Porównując biały i brązowy ryż trzeba stwierdzić, że brązowy jest dużo lepszym źródłem błonnika pokarmowego, składników mineralnych (sodu, potasu, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza i manganu) oraz witamin (witaminy E, tiaminy, ryboflawiny, niacyny, witaminy B6, folianów). Ponadto posiada niższy indeks glikemiczny, jest wolno trawiony przez co daje uczucie sytości przez dłuższy czas - czytamy na Blogu Dietetyka.
Jeśli zależy nam na zdrowej i pełnowartościowej diecie, mimo wyższej kaloryczności, powinniśmy się przekonać do zamiany białego ryżu na brązowy. Gdy jednak zależy nam na redukcji tkanki tłuszczowej lub ze względów zdrowotnych szukamy produktów odpowiednich przy diecie lekkostrawnej - lepszym wyborem będą popularniejsze białe ziarna.