Czekolada na diecie? Tylko w takim wydaniu! Przepis od Ewy Chodakowskiej na muffiny w wersji fit

Jeśli lubisz przekąski na słodko, ale chcesz zmieścić się w swoim kalorycznym bilansie, zerknij na przepis Ewy Chodakowskiej. Deser nie musi być kaloryczną bombą. Jak przygotować mufiiny w wersji fit?

Ewa Chodakowska nie ukrywa, że uwielbia słodkie przekąski. Trenerka zdaje sobie sprawę, że wiele słodkości dostępnych na rynku zawiera dużo konserwantów i kalorii. Z tego powodu radzi, by słodkości zrobić samodzielnie. Ten przepis spodoba się wszystkim wielbicielom czekolady.

Ewa Chodakowska podaje przepis na dietetyczne muffinyEwa Chodakowska podaje przepis na dietetyczne muffiny Ewa Chodakowska - Instagram

Czekoladowe dietetyczne muffiny od Ewy Chodakowskiej

Jedna porcja deseru dostarcza tylko 190 kalorii. Przepis możemy modyfikować i zamiast kakao oraz czekolady dodać inne ulubione dodatki. Zamieniaj też owoce na sezonowe - świeże zawsze dostarczą więcej witamin.

Składniki na dwie porcje:

  • dwa jaja;
  • łyżeczka oleju rzepakowego;
  • szczypta zmielonej gałki muszkatołowej;
  • szczypta zmielonego cynamonu;
  • pół łyżeczki gorzkiego kakao w proszku;
  • pół sztuki obranego banana;
  • dwie kostki gorzkiej czekolady;
  • 1/3 małej nektarynki bez pestki;
  • dwie łyżeczki borówek lub porzeczek - najlepiej świeżych, ale sprawdzą się również mrożone.

Przygotowanie:

Najpierw oddziel żółtka od białek. Białka wymieszaj z przyprawami i porządnie ubij, a żółtka zmiksuj z bananem. Następnie ostrożni wymieszaj żółtka z białkami. Wtedy przelej powstałą masę do foremek na muffinki i posyp na wierzchu startą gorzką czekoladą. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni, wstaw przygotowane ciastka i piecz około dwudziestu minut, aż zetnie się masa. Po wyjęciu z piekarnika połóż na wierzchu pokrojone owoce.

Jak "odchudzać" słodycze?

Przede wszystkim warto przygotowywać słodkości samodzielnie w domu. Przy wypiekach wybierajmy mąkę razową zamiast pszennej. Jeśli możemy, pomińmy w przepisie śmietanę - możemy ją zastąpić kremem wykonanym z nerkowców. Zamiast cukrów dodajmy syropu klonowego - jest mniej kaloryczny i dużo słodszy - wystarczy odrobina, aby poprawić smak deseru. Rób ciasta na cienkim cieście i postaw na te wersje, które zawierają dużo owoców.

Zobacz wideo vEwa Chodakowska pokazuje swoje ciało jako motywację dla uczestniczek jej wyzwania
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.