Trzy przepisy na lunche od Anny Lewandowskiej. Zdrowo, smacznie i szybko!
Anna Lewandowska udowadnia, że zdrowe potrawy wcale nie muszą być mało smaczne i skomplikowane w przygotowaniu. Te przepisy nie zajmą ci dużo czasu, a pomogą przetrwać długie jesienne popołudnia. Propozycje z pewnością zainteresują wegan i wegetarian; każdy przepis to roślinna odsłona pożywnych lunchów.
Trzy pomysły na roślinne lunche od Anny Lewandowskiej
Makaron z domowym pesto
- około 80 gramów ekologicznego makaronu bezglutenowego z zielonego groszku;
- garść rukoli;
- trzy plastry suszonych pomidorów;
- garść szpinaku;
- garść pestek z dyni;
- ząbek czosnku;
- łyżka spiruliny lub chlorelli;
- po szczypcie soli morskiej i czarnego pieprzu;
- łyżka oliwy z oliwek.
Przygotowanie: ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Aby przygotować pesto, zeszklij posiekany czosnek na odrobinie rozgrzanej oliwy. Następnie zblenduj go razem z pestkami, spiruliną, przyprawami, szpinakiem i pozostałą częścią oliwy. Później wymieszaj ugotowany makaron z pokrojonymi suszonymi pomidorami, zrobionym pesto i rukolą.
Duszona cukinia z kurkami, rodzynkami i oliwkami
- cukinia;
- dwie i pół szklanki świeżych kurek;
- garść rodzynek;
- oliwki;
- kminek, pieprz cayenne, chilli, sól ziołowa i majeranek do smaku.
Przygotowanie: umyj i pokrój cukinię. Dokładnie opłucz kurki. Przełóż wszystkie składniki do głębokiej patelni i dolej wodę. Duś przez kilka minut. Przełóż wszystko na talerz lub do lunchboxa, dodaj przyprawy i polej odrobiną oleju lnianego.
Faszerowany bakłażan (dwie porcje)
- dwa bakłażany;
- dwie marchewki;
- por;
- ząbek czosnku;
- pół szklanki surowej komosy ryżowej;
- garść orzeszków pinii lub pestek z dyni;
- łyżka oleju kokosowego;
- 1/4 pęczka koperku;
- po szczypcie soli morskiej, pieprzu czarnego i majeranku.
Przygotowanie: umyj dokładnie warzywa. Bakłażany przekrój wzdłuż i wydrąż środek. Ugotuj komosę ryżową w lekko osolonej wodzie. W międzyczasie zetnij na tarce marchewkę, a pora pokrój w talarki. Wymieszaj w miseczce składniki na farsz: środek bakłażanów, marchewkę, por, komosę, drobno posiekany czosnek, koperek, przyprawy oraz olej kokosowy. Wypełnij farszem bakłażany i piecz przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
-
Co jeść na diecie przeciwzapalnej? Oto przykładowy jadłospis na trzy dni
-
Trening po pięćdziesiątce. W ten sposób podkręcimy metabolizm i zwalczymy zbędne kilogramy
-
Płaski brzuch w tydzień. Przedstawiamy jadłospis, który pomoże schudnąć z tej części ciała
-
Tak wygląda śniadanie Wiktorii Gąsiewskiej. Dietetyczny posiłek dostarczy energii na cały poranek
-
Dwa szybkie pomysły na dietetyczny obiad wg Anny Lewandowskiej. Pysznie i prosto
- Angelika Mucha pokazuje ćwiczenia. Jej trener ostrzega przed błędami: Uważamy na kolana
- Angelika Mucha pokazuje ćwiczenia. Jej trener ostrzega przed błędami: Uważamy na kolana
- Tak wygląda śniadanie Wiktorii Gąsiewskiej. Dietetyczny posiłek dostarczy energii na cały poranek
- Jak schudnąć po ciąży? Oto proste zasady, które pomogą w powrocie do ulubionej wagi
- Błędy, które popełniamy podczas chodzenia. Eksperci alarmują: W ten sposób spacer nie będzie dobrym treningiem