Trzy przepisy na lunche od Anny Lewandowskiej. Zdrowo, smacznie i szybko!

Anna Lewandowska podrzuca na swoim blogu wiele inspirujących kulinarnych pomysłów. Oto trzy przepisy na pożywne i pyszne lunche, które umilą nam deszczowe jesienne dni.

Anna Lewandowska udowadnia, że zdrowe potrawy wcale nie muszą być mało smaczne i skomplikowane w przygotowaniu. Te przepisy nie zajmą ci dużo czasu, a pomogą przetrwać długie jesienne popołudnia. Propozycje z pewnością zainteresują wegan i wegetarian; każdy przepis to roślinna odsłona pożywnych lunchów.

 

Trzy pomysły na roślinne lunche od Anny Lewandowskiej

Makaron z domowym pesto

  • około 80 gramów ekologicznego makaronu bezglutenowego z zielonego groszku;
  • garść rukoli;
  • trzy plastry suszonych pomidorów;
  • garść szpinaku;
  • garść pestek z dyni;
  • ząbek czosnku;
  • łyżka spiruliny lub chlorelli;
  • po szczypcie soli morskiej i czarnego pieprzu;
  • łyżka oliwy z oliwek.

Przygotowanie: ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Aby przygotować pesto, zeszklij posiekany czosnek na odrobinie rozgrzanej oliwy. Następnie zblenduj go razem z pestkami, spiruliną, przyprawami, szpinakiem i pozostałą częścią oliwy. Później wymieszaj ugotowany makaron z pokrojonymi suszonymi pomidorami, zrobionym pesto i rukolą.

Duszona cukinia z kurkami, rodzynkami i oliwkami

  • cukinia;
  • dwie i pół szklanki świeżych kurek;
  • garść rodzynek;
  • oliwki;
  • kminek, pieprz cayenne, chilli, sól ziołowa i majeranek do smaku.

Przygotowanie: umyj i pokrój cukinię. Dokładnie opłucz kurki. Przełóż wszystkie składniki do głębokiej patelni i dolej wodę. Duś przez kilka minut. Przełóż wszystko na talerz lub do lunchboxa, dodaj przyprawy i polej odrobiną oleju lnianego.

Faszerowany bakłażan (dwie porcje)

  • dwa bakłażany;
  • dwie marchewki;
  • por;
  • ząbek czosnku;
  • pół szklanki surowej komosy ryżowej;
  • garść orzeszków pinii lub pestek z dyni;
  • łyżka oleju kokosowego;
  • 1/4 pęczka koperku;
  • po szczypcie soli morskiej, pieprzu czarnego i majeranku.

Przygotowanie: umyj dokładnie warzywa. Bakłażany przekrój wzdłuż i wydrąż środek. Ugotuj komosę ryżową w lekko osolonej wodzie. W międzyczasie zetnij na tarce marchewkę, a pora pokrój w talarki. Wymieszaj w miseczce składniki na farsz: środek bakłażanów, marchewkę, por, komosę, drobno posiekany czosnek, koperek, przyprawy oraz olej kokosowy. Wypełnij farszem bakłażany i piecz przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Zobacz wideo Jaglanka według przepisu Anny Lewandowskiej
Więcej o:
Copyright © Agora SA