Zbliżają się chłodne, długie jesienne wieczory, czyli idealna pora na rozgrzewające od środka zupy kremy, które dostarczą nam pełni witamin, aby wzmocnić nasz organizm. Zupy z dyni cieszą się ogromną popularnością, odpowiednio doprawione są niezwykle smaczne. Ewa Chodakowska postanowiła wrzucić na Instagram swoją dietetyczną wersję ulubionej jesiennej potrawy. Oto przepis!
Przepis trenerki to jedynie 320 kcal! Taka porcja pozwoli nam cieszyć się ulubionym smakiem, jednocześnie mieszcząc się w naprawdę niskim przedziale kalorycznym. Jak przygotować zupę z dyni według propozycji Chodakowskiej?
Rozgrzej olej w garnku, a następnie zeszklij na nim cebulę, dodaj posiekany czosnek, imbir, słodką i ostrą paprykę oraz gałkę muszkatołową. Obierz dynię i marchew, pokrój je w kostkę i dołóż do garnka. Zalej całość wodą i zagotuj. Po ugotowaniu zmiksuj zupę na krem. Dopraw solą i pieprzem, dodaj jogurt i posyp pestkami dyni po wierzchu.
Dynia dostarczy nam wiele cennych witamin i minerałów, a w tym między innymi witaminę A, B1, B2, B3, C, a także wapń, magnez, żelazo, fosfor, selen, cynk oraz beta-karoten. Ten ostatni zapobiega m.in. pogarszaniu się wzroku oraz nowotworom, a w połączeniu z witaminą E poprawia stan naszej skóry, dzięki wpływaniu na poziom jej nawilżenia.