Smoothie to prawdziwy hit wśród osób, które uważnie śledzą żywieniowe trendy. Zdrowe koktajle na bazie owoców i warzyw kuszą nie tylko łatwością w przygotowaniu, lecz także smakiem i niską kalorycznością. Jest jednak jeden haczyk - zawartość cukru w takim napoju może być naprawdę bardzo wysoka. Jak uniknąć cukrowej bomby i nadal cieszyć się smoothies?
Smoothies świetnie smakują i przygotujemy je bardzo szybko. Sprawdzają się w roli przed- i potreningowych przekąsek oraz śniadań. Sięgając po nie, mamy poczucie, że wybieramy coś zdrowego. Czy jednak na pewno smoothies to same dobro? Niestety niekoniecznie. Wszystko zależy od pory jedzenia oraz składników, na które często nie zwracamy aż tak dużej uwagi. O czym trzeba pamiętać, aby koktajl rzeczywiście był fit?
Największym problemem z przygotowywaniem koktajli jest zbyt mała uwaga poświęcana ilości cukru w posiłku. Cukier jest jednym z głównych winowajców nadprogramowej tkanki tłuszczowej, dlatego jeśli chcemy się pozbyć zbędnych kilogramów, powinniśmy dokładnie śledzić, ile cukru znajduje się w naszej diecie. Co zatem powinno się znaleźć w naszym smoothie?
Aby ograniczyć cukier, starajmy się nie dodawać słodzików oraz jogurtów oraz owoców o wysokim indeksie glikemicznym, czyli na przykład bananów, mango oraz daktyli.
Poranek jest najlepszą porą dnia na delektowanie się smoothies. Zjedzenie rankiem dania z owsem wraz z owocami i warzywami, takimi jak jagody i młody szpinak, dostarczy dużo błonnika, który zapewnia uczucie sytości, usprawnia nasz metabolizm, a także wspomaga procesy regeneracyjne organizmu.