Dieta dla seniora. Na co powinny zwrócić uwagę osoby starsze?

Osoby starsze są znacznie bardziej podatne na przewlekłe problemy zdrowotne, takie jak cukrzyca, nadciśnienie, wysoki poziom cholesterolu i osteoporoza. Aby pomóc w zapobieganiu lub leczeniu tych schorzeń, warto zwrócić uwagę na dietę.

Dobrze zbilansowana dieta jest ważnym elementem zachowania zdrowia wraz z wiekiem. Nie tylko pozwala utrzymać odpowiednią wagę, dostarczyć niezbędnych składników odżywczych i zachować potrzebną energię, ale też zmniejsza ryzyko przewlekłych chorób, na które szczególnie narażone są osoby starsze. 

Zobacz wideo

Choć zapotrzebowanie na kalorie maleje z wiekiem, bardzo istotna jest jakość posiłków spożywanych przez seniora. To właśnie wśród osób starszych najczęściej występują niedobory, a wszystko dlatego, że zwalnia metabolizm i zmienia się skład ciała, przy czym zawartość składników mineralnych i witamin znacznie spada - są one gorzej wchłaniane lub wydalane w nadmiernej ilości. Niezbędna jest więc modyfikacja diety.

Dieta dla seniora - na co należy zwrócić uwagę?

Wraz z upływem lat maleje zapotrzebowanie na kalorie, zmniejsza się apetyt i osłabia się zmysł węchu oraz smaku. To z kolei sprawia, że seniorzy niechętnie sięgają po jedzenie. Pamiętajmy, że aby utrzymać zdrowe narządy, mięśnie i kości, konieczna jest wystarczająca liczba kalorii i odpowiednia ilość składników odżywczych.

W diecie seniora chodzi o to, by spożywać produkty bogate w składniki odżywcze, unikając nadmiaru kalorii, cukru, tłuszczów trans i przetworzonej żywności. Lekarze zalecają także spożywanie mniejszej ilości sodu. Niektóre starsze osoby stają się wrażliwe na niektóre pokarmy, takie jak cebula, papryka, nabiał czy pikantne potrawy. Konieczne może być wyłączenie ich z jadłospisu.

Potrzeby żywieniowe różnią się w zależności od osoby, jednak niektóre strategie mogą pomóc każdemu w utrzymaniu zdrowej diety.

Skoncentruj się na żywności bogatej w składniki odżywcze

Spożywanie pokarmów o dużej zawartości składników odżywczych pozwoli uzupełnić nie tylko białko, węglowodany i tłuszcze, ale też witaminy i minerały. Zwróć uwagę na tę produkty:

  • warzywa i owoce
  • fasola i soczewica
  • orzechy i nasiona
  • całe ziarna
  • nabiał o niskiej zawartości tłuszczu
  • chude mięso

Jedz wystarczająco dużo błonnika

Błonnik jest niezbędny dla zdrowia układu pokarmowego i pomaga uniknąć problemów związanych z trawieniem. Spożywanie produktów bogatych w błonnik może przyczynić się także do obniżenia poziomu złego cholesterolu. Źródła błonnika:

  • owoce i warzywa
  • fasola i soczewica
  • orzechy i nasiona
  • owies i otręby owsiane
  • całe ziarna

Wybieraj zdrowsze opcje

Pokarmy bogate w kalorie, takie jak desery, słodzone napoje i potrawy smażone na głębokim tłuszczu są zwykle ubogie w składniki odżywcze. Traktuj je raczej jako okazjonalną przyjemność. Niektórzy lekarze zalecają całkowite unikanie fast foodów.

Zadbaj o suplementację

Zapewnienie wystarczającej ilości składników odżywczych za pomocą samej diety może być trudne. Szczególnie, jeśli konieczne jest unikanie niektórych pokarmów. W takich sytuacjach warto postawić na suplementy witamin i minerałów. Pamiętajmy jednak, że mogą one kolidować z niektórymi lekami, dlatego koniecznie skonsultujmy się z lekarzem lub farmaceutą. 

Nawadniaj organizm

Odpowiednie nawodnienie jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Z wiekiem jednak odczuwanie pragnienia znacznie spada, dlatego warto mieć przy sobie butelkę wody i pić ją małymi łykami przez cały dzień.

Więcej o:
Copyright © Agora SA