Jak ugryźć hummus? Kilka nieoczywistych przepisów, które urozmaicą twoją kuchnię

Hummus to niedłączna część wegańskich imprez - jest idealnym dodatkiem do nachosów, chipsów i chleba. Tę zdrową pastę możemy wykorzystać na wiele innych sposobów - oto kilka z nich.

Hummus to nie tylko pyszna, lecz także bardzo zdrowa przekąska. W jego składzie znajdziemy m.in. magnez, żelazo i błonnik, a także białko i, dzięki nasionom sezamu, kwasy omega-3. Jeśli znudziły ci się kanapki lub chcesz zjeść coś zdrowszego, niż nachosy, zerknij na listę poniżej. 

Hummus w kuchni - jak go wykorzystać?

Połącz hummus z plasterkami jabłka

Plasterki jabłek zanurzone w hummusie to niesamowita słodka i pikantna kombinacja, która dodaje nowy akcent do bardziej tradycyjnych przekąsek z jabłkami i masłem orzechowym. Być może to połączenie brzmi zaskakująco, ale jest naprawdę pyszne, zwłaszcza jeśli wolisz pikantne smaki.

Użyj hummusu jako marynaty

Hummus jest naprawdę świetną marynatą do mięsa. Przygotowując rybę lub kurczaka posmaruj mięso hummusem i marynuj przez godzinę, a następnie upiecz tak, jak zwykle. 

Lekkie risotto z hummusem

Risotto często bywa gęste, ale możesz nadać tej potrawie nową konsystencję za pomocą hummusu. Ze względu na kremowość, hummus może zastąpić nabiał. Kremowe wiosenne risotto z hummusem zamiast dodatków sera - wychodzi pysznie!

Zrób veggie roll-upy

Warzywa zawinięte w rulon to świetne dania i przystawki. Zamiast wypełniać bakłażana ricottą lub innym serem, możesz zastąpić go ulubionym hummusem. Taka wersja nabierze nowego smaku, obniży kaloryczność posiłku i doda innych wartości odżywczych. 

Dodaj do ciastek

Możesz zastąpić część tłuszczu używanego do wypieków hummusem, który zapewnia doskonałą konsystencję i pomaga zatrzymać wilgoć w gotowym cieście. Otrzymujesz w ten sposób trochę dodatkowego błonnika i pyszny deser. Pamiętaj tylko, aby dodając hummus do ciasta użyć jego klasycznej wersji.

Zobacz wideo Zosia Ślotała o swojej diecie: Próbuję nie jeść mięsa. "Jest ciężko znaleźć zamienniki"
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.