Czy można jeść nabiał na diecie ketogenicznej? Które produkty będą odpowiednie?

Dieta ketogeniczna cieszy się dużą popularnością. Ten sposób odżywiania zakłada zwiększenie spożycia tłuszczu do 75-90 %. Reszta energii ma pochodzić z białek (około 10 %) oraz węglowodanów (około 5 %).

Coraz więcej osób decyduje się na stosowanie diety ketogenicznej. Zapał może jednak minąć, gdy tylko uświadomimy sobie, że jedzenie naprawdę sporej ilości tłuszczu i umiarkowanej ilości białka nie oznacza możliwości jedzenia wszystkiego, na co mamy ochotę. Głównym powodem jest konieczność ograniczenia spożycia węglowodanów do minimum.

Zobacz wideo

Okazuje się, że niektóre produkty bogate w białko i tłuszcze często mają w sobie także niemało węglowodanów. Taki problem pojawia się chociażby przy nabiale.

Czy nabiał jest dozwolony na diecie keto?

Tak, ale z pewnymi zastrzeżeniami. Produkty mleczne stanowią dobre źródło białka, tłuszczu, wapnia oraz potasu i mogą sprawdzić się na diecie keto, jeśli tylko zwrócimy uwagę na węglowodany.

Poniżej przedstawimy zalety oraz wady spożywania nabiału na diecie ketogenicznej.

ZALETY:

  • nabiał zawiera tłuszcz, który trawi się dłużej, a dzięki temu  pomaga nam utrzymać sytość.
  • jest w stanie dostarczyć odpowiedniej ilości białka, tłuszczu i kalorii, dzięki czemu unikniesz chęci podjadania między posiłkami.
  • zawiera wapń, fosfor i witaminę D, które są niezbędne do utrzymania zdrowych kości, równoważenia nastroju i regulacji hormonów.

WADY:

  • produkty mleczne zawierają cukier w postaci laktozy, która rozkłada się na glukozę, a to właśnie ona wybija nas z ketozy.
  • spożywanie nabiału może powodować problemy trawienne
  • z nabiałem na diecie keto łatwo jest przesadzić, konieczne jest też wybieranie odpowiednich produktów.

Nabiał, którego lepiej unikać na diecie keto:

  • Lody
  • Mleka smakowe
  • Jogurty słodzone
  • Niektóre miękkie sery
  • Słodki budyń

Produkty mleczne dozwolone na diecie keto:

  • masło
  • parmezan
  • ser szwajcarski
  • ser brie
  • mascarpone
  • tłusta śmietana
  • jogurt grecki 
  • twaróg

Zwracajmy jednak uwagę na ilość spożywanych produktów i czytajmy składy - zawartość węglowodanów może różnić się w zależności od producenta.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.