Jeśli należysz do tej grupy osób, która około godziny piętnastej przechodzi kryzys i nie wie, co innego zrobić, oprócz wypicia kolejnego napoju z kofeiną, ten artykuł jest skierowany właśnie do ciebie. Potrzebujesz większych zapasów energii? Włącz do diety produkty, które można nazwać energetycznymi bombami.
Naturalny słodzik pozyskiwany z soku klonowego, spożywany z umiarem, może być doskonałym sposobem na pobudzenie. Łyżka syropu jest świetnym źródłem manganu, który bierze udział w przemianach metabolicznych - dzięki manganowi enzymy odpowiedzialne za uwalnianie energii działają na pełnych obrotach.
Strączki dostarczają błonnika i białka oraz potasu, a także wielu innych witamin, które świetnie radzą sobie ze zwalczaniem zmęczenia i senności. Ciecierzycę i różne gatunki fasoli z łatwością możemy dodawać do sałatek i dań głównych, przerabiać je na zupy-krem - możliwości jest naprawdę wiele.
Popularny superfoods to nie tylko bogactwo ważnych witamin i minerałów, lecz także energetyczny zastrzyk, na który możemy obie pozwolić o każdej porze dnia. Według badań, regularne spożywanie Goji już po 14 dniach przynosi niesamowite efekty - osoby, które poddały się eksperymentowi po dwóch tygodniach lepiej się wysypiały, nie miały problemów z wybudzaniem się i przez cały dzień cieszyły się z dużych zapasów energii.
Orzeszki ziemne są dobrym źródłem magnezu i fosforu, czyli składników odżywczych zaangażowanych w produkcję energii w organizmie. Orzeszki są również doskonałym źródłem niacyny, ważnej witaminy z grupy B, która pomaga przekształcać żywność w energię.
Wysokiej jakości białko zawarte w jajach pomaga w utrzymaniu silnych mięśni i kości. Jajka są również pełne witamin z grupy B, takich jak witamina B12, która jest składnikiem odżywczym wspomagającym produkcję energii komórkowej.
Gruszki to naturalne źródło energii. Ze względu na zbilansowanie naturalnych cukrów i błonnika, owoce te dostarczają organizmowi trwałej energii, która pozwala nam działać bez zwiększania poziomu cukru we krwi. Jedna średnia gruszka zawiera 15 gramów naturalnych cukrów i 6 gramów błonnika.