Dieta nie musi kojarzyć się tylko z wyrzeczeniami i rezygnacją z ulubionych dań. Wystarczy znaleźć odpowiednie zamienniki, by cieszyć się smakiem bez wyrzutów sumienia. Podpowiadamy, jak połączyć przyjemne z pożytecznym.
Poniżej przedstawiamy przepisy na zdrowe desery, które z pewnością przypadną do gustu nie tylko osobom na diecie.
Oto trzy przepisy na zdrowsze wersje znanych i lubianych deserów.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Zblenduj płatki owsiane na gładką masę. Dodaj pozostałe składniki. Imbir zetrzyj wcześniej na tarce o drobnych oczkach. Wymieszaj masę i łyżką nakładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Formułuj okrągłe ciastka. Piecz około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Składniki:
Sposób przygotowanie:
Płatki zblenduj na gładką masę. Dodaj pozostałe składniki i porządnie blenduj. Masa powinna być gładka, oczywiście mogą zdarzyć się większe kawałki, na przykład żurawiny. Nakładaj łyżką na papier do pieczenia. Formułuj okrągłe ciastka. Piecz 15 minut w 180 stopniach.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Migdały i cukier zblenduj na gładką masę. Przełóż do dużej miski. Ubij na sztywno białka z solą i delikatnie przełóż je do migdałów. Dodaj wanilię i wymieszaj. Ciasteczka nakładaj łyżką na papier do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez około 25 minut, aż będą złote
Smacznego!