Trzy przepisy na dietyczne ciasteczka. Imbirowe, malinowe i migdałowe

Ciasteczka na diecie? Oczywiście. Te wykonane w domu ze zdrowych składników są naprawdę dobrym wybiorem. Przedstawiamy trzy przepisy na ciasteczka w wersji fit.

Dieta nie musi kojarzyć się tylko z wyrzeczeniami i rezygnacją z ulubionych dań. Wystarczy znaleźć odpowiednie zamienniki, by cieszyć się smakiem bez wyrzutów sumienia. Podpowiadamy, jak połączyć przyjemne z pożytecznym.

Zobacz wideo

Poniżej przedstawiamy przepisy na zdrowe desery, które z pewnością przypadną do gustu nie tylko osobom na diecie. 

Dietetyczne ciasteczka dla każdego

Oto trzy przepisy na zdrowsze wersje znanych i lubianych deserów.

Ciasteczka imbirowe

Składniki:

  • dwie szklanki płatków owsianych
  • opakowanie masła orzechowego
  • szklanka wody
  • 100 g cukru
  • 2 cm imbiru
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Zblenduj płatki owsiane na gładką masę. Dodaj pozostałe składniki. Imbir zetrzyj wcześniej na tarce o drobnych oczkach. Wymieszaj masę i łyżką nakładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Formułuj okrągłe ciastka. Piecz około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Ciasteczka malinowe

Składniki:

  • dwie szklanki płatków owsianych
  • mały pojemnik malin
  • dwie-trzy łyżki oleju kokosowej
  • dwie garści suszonej żurawiny
  • 1/3 szklanki miodu, garść migdałów
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

Sposób przygotowanie:

Płatki zblenduj na gładką masę. Dodaj pozostałe składniki i porządnie blenduj. Masa powinna być gładka, oczywiście mogą zdarzyć się większe kawałki, na przykład żurawiny. Nakładaj łyżką na papier do pieczenia. Formułuj okrągłe ciastka. Piecz 15 minut w 180 stopniach.

Włoskie ciasteczka migdałowe

Składniki: 

  • 500 g obranych migdałów
  • 250 g cukru
  • 4 białka
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania: 

Migdały i cukier zblenduj na gładką masę. Przełóż do dużej miski. Ubij na sztywno białka z solą i delikatnie przełóż je do migdałów. Dodaj wanilię i wymieszaj. Ciasteczka nakładaj łyżką na papier do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez około 25 minut, aż będą złote

Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.