Zapanowanie nad swoją wagą czasem może być nieco kłopotliwe. Warto uważnie przyjrzeć się wtedy, co i w jakich ilościach ląduje na naszych talerzach. Błonnik jest nieocenionym składnikiem, którego odpowiednia ilość pomaga w walce ze spalaniem nadprogramowych kalorii - w jaki sposób?
Dodawanie błonnika do posiłków jest jednym z najbardziej korzystnych nawyków żywieniowych - szczególnie dla tych osób, które walczą z nadwagą. Dlaczego? Przede wszystkim, błonnik bierze czynny udział w przyspieszeniu trawienia i podkręcenia pracy naszego metabolizmu. Odpowiednia zawartość tego składnika w diecie pomaga w utrzymaniu zdrowych i prawidłowo funkcjonujących jelit. Warto też wiedzieć, że błonnik sprawia, że dłużej czujemy się syci, a to dlatego, że nasz organizm wolniej go trawi, przez co dłużej przebywa w naszym żołądku. Kolejną ważną zaletą jest wpływ błonnika na poziom cukru we krwi - dzięki temu, że reguluje jego poziom zapobiegamy skokom insuliny, które powodują osłabienie i szybsze poczucie głodu.
Gdzie znajdziemy pełnowartościowe źródło błonnika? Przede wszystkim postawmy na ziarna, strączki i inne warzywa oraz owoce - w tych grupach produktów znajdziemy go najwięcej. Z tego względu spróbujmy, aby w naszej diecie:
Niewielkie zmiany, a potrafią przynieść niespodziewanie dobre efekty. Warto spróbować od zaraz!