Ewa Chodakowska przygotowała tygodniowy jadłospis. Wybraliśmy dla was menu na jeden dzień

Niedawno na instagramowym profilu Ewy pojawiło się menu na cały tydzień. Wybraliśmy dla was dzienny jadłospis, który zapewni 1800 kalorii pochodzących ze smacznych i pożywnych produktów.

Ewa Chodakowska regularnie dzieli się z obserwatorami treściami związanymi ze zdrowym stylem życia. Na swoim instagramowym profilu udostępnia nie tylko posty motywacyjne, wyzwania treningowe i przepisy, ale też jadłospisy, które układa współpracująca z nią dietetyk kliniczna.

Dzienny jadłospis - 1800 kcal

Pamiętajmy, że jest to tylko przykładowy jadłospis, a najlepsze efekty przyniesie indywidualnie opracowana dieta.

Przypominam i będę o tym trąbić do skutku. Żeby schudnąć, musisz jeść. Żeby osiągnąć wymarzone efekty, musisz jeść. I obiecuję, że u mnie nie będziesz chodzisz głodna - tłumaczy Ewa Chodakowska.

Poniżej prezentujemy pięć zaproponowanych przez trenerkę posiłków.

Poniedziałek

Śniadanie

Placuszki z jabłkiem - 470 kcal

Składniki:

  • Jabłko - mała sztuka [100 g]
  • Jogurt naturalny 2% tłuszczu - 4 łyżki [80 g]
  • Jaja kurze - 1 sztuka [50 g]
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżeczka [5 g]
  • Mąka orkiszowa pełnoziarnista - 1/2 szklanki [60 g]
  • Miód pszczeli - łyżeczka [15 g]
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka [5g]
  • Cynamon - szczypta [1g]
  • Kardamon - szczypta [1g]

Sposób przygotowania:

Wymieszaj jajko z jogurtem naturalnym, mąką, miodem, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Rozgrzej oliwę na patelni i nakładaj partiami porcje ciasta. Udekoruj pokrojonym w kosteczkę jabłkiem.

II śniadanie

Ser twarogowy z miodem i sezamem - 240 kcal

Składniki:

  • Chleb żytni razowy - kromka [30g]
  • Serek twarogowy, ziarnisty [100g]
  • Miód pszczeli - pszczeli - łyżeczka [15g]
  • Sezam - łyżeczka [5g]

Sposób przygotowania:

Odcedzony serek wymieszaj z miodem, sezamem. Zjedz z pieczywem.

Obiad

Tofu z ryżem i warzywami - 530 kcal

Składniki:

  • Tofu wędzone - 1/2 kostki [90g]
  • Oliwia z oliwek - 1 łyżka [10g]
  • Ryż brązowy, suchy - 6 łyżek [60g]
  • Czosnek granulowany - szczypta [1g]
  • Mielona papryka - szczypta [1g]
  • Sos sojowy - łyżka [10g]
  • Kumin - szczypta [1g]
  • Pieprz - szczypta [1g]
  • Brokuły - porcja [150g]
  • Orzechy nerkowca - łyżka [10g]

Sposób przygotowania:

Tofu pokryj w kostkę albo paski, następnie zamarynuj w sobie sojowym, oliwie i przyprawach. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Ugotuj ryż, tofu usmaż na patelni. Podawaj z ugotowanymi brokułami. Upraż orzechy, posyp nimi danie.

Podwieczorek

Smoothie gruszkowe - 220 kcal

Składniki:

  • Jogurt naturalny, 2% tłuszczu - 1/2 szklanki [125g]
  • Gruszka - sztuka [160g]
  • Mięta zielona, świeża -[18g]
  • Płatki migdałowe - 1 łyżka [5g]

Sposób przygotowania:

Zmiksuj wszystkie składniki

Kolacja

Sałatka z serem feta - 302 kcal

Składniki:

  • Miks sałat - garść [30g]
  • Papryka, czerwona - 1/2 sztuki [75g]
  • Pomidory, suszone - 2 sztuki [14g]
  • Ser feta - plaster [40g]
  • Oliwa - łyżka [10g]
  • Ocet jabłkowy - łyżeczka [5g]
  • Czosnek - 1/2 ząbka [2g]
  • Dynia, pestki - łyżeczka [10g]
  • Sól - szczypta [1g]

Sposób przygotowania:

Ułóż sałatę na talerzu. Paprykę pokrój na cienkie paski i połóż na sałacie. Następnie dodaj odsączone z zalewy i przekrojone na pół suszone pomidory i pokrojony w kostkę ser feta. Na suchej patelni upraż pestki dyni. W tym czasie przygotuj sos - wymieszaj oliwę z oliwek, ocet jabłkowy, rozgnieciony czosnek i sól. Tak przygotowanym sosem polej sałatkę, następnie całe danie posyp prażonymi pestkami.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.