Na sklepowych półkach nie brakuje produktów, które mogę negatywnie wpłynąć nie tylko na naszą sylwetkę, ale też na zdrowie. Niektórych z nich nawet możemy o to nie podejrzewać, dlatego ważne jest, by zwracać uwagę na składy żywności.
Poniżej przedstawiamy listę produktów, których zdecydowanie odradzają specjaliści od zdrowego odżywiania.
Przetworzone wędliny
W gotowych wędlinach z długą datą przydatności możemy znaleźć szeroką gamę dodatków, takich jak polepszacze i konserwanty, których wolelibyśmy unikać. Te sklepowe wersje są zwykle mocno przetworzone.
Margaryna
Większość margaryn opiera się głównie na wysoko przetworzonych olejach roślinnych (zwłaszcza oleju sojowym i palmowym). Znacznie lepszym rozwiązaniem będzie wybór masła pochodzącego od zwierząt karmionych trawą, ponieważ te masła zawierają wysoki poziom kwasów tłuszczowych omega-3.
Soki owocowe
Butelkowane soki owocowe, które możemy dostać w sklepach często są dosładzane i nie zapewniają wszystkich wartości odżywczych tak, jak w przypadku świeżych owoców. Lepiej wybrać ulubiony owoc lub przygotować koktajl w domu.
Jogurty owocowe
Ta opcja również zawiera spore ilości cukru. To właśnie z substancji słodzących pochodzi 50% kalorii zawartych w produkcie. Lepiej postawić na jogurt naturalny i dodać do niego świeżych owoców, a także płatków owsianych. Taka opcja świetnie sprawdzi się jako pożywne śniadanie lub zdrowa przekąska.
Wafle ryżowe
Swego czasu uważane były za jeden z lepszych wyborów dla osób na diecie odchudzającej. Coraz częściej mówi się jednak, że wytwarzane są one z węglowodanów, które szybko podnoszą poziom cukru we krwi. Trudno mówić tu o pełnowartościowej przekąsce, których przecież jest mnóstwo.