Dzienny jadłospis według Ewy Chodakowskiej, czyli pięć smacznych i zdrowych posiłków w ciągu dnia

Na instagramowym profilu Ewy Chodakowskiej pojawiają się coraz to nowe przepisy, z których można ułożyć dzienny jadłospis. Wybraliśmy dla was pięć propozycji na cały dzień.

Ewa Chodakowska chętnie dzieli się ze swoimi obserwatorkami wskazówkami, które mogą przydać się w drodze do wymarzonej sylwetki. Specjalistka od zdrowego stylu życia nie tylko zaprasza do udziału w kolejnych wyzwaniach treningowych, ale też udostępnia przepisy i układa jadłospisy, których stosowanie pomaga zmieścić się w ustalonym limicie kalorii. 

Zobacz wideo

Poniżej przedstawiamy jadłospis złożony z proponowanych przez Ewę dań.

Dzienny jadłospis

ŚNIADANIE:

twarożek z rzodkiewką i kiełkami (446 kcal)

Składniki:

  • 3/4 kostki (150 gramów) sera twarogowego półtłustego
  • ok. 5-6 sztuk rzodkiewek
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego o dwuprocentowej zawartości tłuszczu
  • dwie łyżki łuskanego słonecznika
  • kromka chleba graham
  • łyżeczka dowolnych kiełków
  • po szczypcie soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

Wymieszaj twaróg z przyprawami i jogurtem. Dodaj plasterki rzodkiewki. Posyp kiełkami i lekko podprażonymi na patelni pestkami słonecznika.

DRUGIE ŚNIADANIE

Zielony koktajl z natką i kiwi (168 kcal)

Składniki:

  • Banan, obrany - mała sztuka (80 g)
  • Pietruszka, nać - dwie łyżki (16 g)
  • Kiwi, obrane - sztuka (80 g)
  • Sok z limonki lub cytryny - łyżka (60 g)
  • Sezam, nasiona - łyżeczka (5 g)
  • Woda

Sposób przygotowania:

Posiekaj natkę pietruszki. Zmiksuj napój, banana, kiwi i natkę na gładką masę. Posyp sezamem.

OBIAD

Łosoś z młodymi ziemniakami (550 kcal)

Składniki:

  • 150 gramów świeżego łososia
  • garść fasolki szparagowej
  • łyżka oleju rzepakowego
  • pół cebuli
  • cztery młode ziemniaki
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżeczka pestek z dyni
  • ogórek kiszony średniej wielkości
  • szczypta mielonej kurkumy i pieprzu
  • po szczypcie soli i gałki muszkatołowej:

Sposób przygotowania:

Natrzyj rybę olejem, mielonym pieprzem i kurkumą. Następnie gotuj rybę, obrane ze skórki i pokrojone ziemniaki oraz fasolkę na parze. Później pokrój fasolkę na mniejsze kawałki i wymieszaj z poszatkowaną cebulą, plasterkami ogórka, oliwą, pestkami dyni  i przyprawami. Podawaj rybę z ziemniakami i sałatką.

PODWIECZOREK

Borówkowy serek (242 kcal)

Składniki:

  • Jogurt naturalny grecki (200 g)
  • Miód - łyżka (25 g)
  • Borówki - garść (50 g)
  • Cynamon - szczypta (1 g)

Sposób przygotowania:

Wymieszaj jogurt z miodem. Posyp borówkami.

KOLACJA

Pieczony Kalafior z zielonym Pesto (330 kcal)

Składniki:

  • Kalafior – ½ średniej sztuki (400g)
  • Oliwa – 2 łyżki (20g)
  • Sezam – łyżka (10g)
  • Szpinak – mała garść (10g)
  • Sok ze świeżej cytryny – 3 łyżki (21g)
  • Woda – 3 łyżki
  • Pieprz – szczypta (1g)
  • Sól – szczypta (1g)
  • Papryka słodka – szczypta
  • Kurkuma – szczypta

Sposób przygotowania:

Miksujemy oliwę, wodę, szpinak, przyprawy i sezam. Różyczki kalafiora wkładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy sosem. Lekko skrapiamy wodą i pieczemy przez 15-20 minut w nagrzanym piekarniku do 180*C.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.