Ania Starmach nie kryje, że uwielbia dynie. Na jej autorskim blogu możemy znaleźć wiele przepisów kulinarnych z tym warzywem w roli głównej.
Dynia jest niskokaloryczna i świetnie sprawdzi się u osób, które chcą pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Jest lekkostrawna i bogata w błonnik, beta-karoten, a także witaminy z grupy B, potas, wapń oraz fosfor. Warto włączyć ją do swojego jesiennego menu.
Poniżej przedstawiamy trzy przepisy na dania z dynią, które można znaleźć na blogu Ani Starmach.
Zupa dyniowa z gruszką
Składniki:
Sposób przygotowania:
Dynię i gruszki pokrój w kostkę, nie musisz obierać ich ze skórki. Olej z pestek winogron rozgrzej w rondlu o grubym dnie, podsmaż pokrojone szalotki. Dodaj dynię, a po chwili gruszki, dodaj przyprawy, a następnie wino. Gdy większość płynu odparuje, dodaj bulion. Gotuj około 30 minut, aż dynia stanie się miękka. Całość zblenduj, dodaj śmietankę i ponownie zagotuj. Podawaj z grillowanymi płatkami migdałów i orzechami włoskimi.
Gnocchi dyniowe z gruszką
Składniki:
Sposób przygotowania::
Dynię i ziemniaki przepuść przez praskę, połącz z mąką ziemniaczaną i pszenną, dodaj żółtko i jajko. Z ciasta lep ruloniki i krój je na 1-2 centymetrowe kluski. Gotuj w lekko osolonej wodzie (są gotowe niedługo po tym, jak wypłyną na powierzchnię).
Gruszki pokrój w kostkę, wrzuć na rozgrzana patelnię, dodaj miód, karmelizuj przez kilka minut, dodaj tymianek, ściągnij z ognia. Gotowe gnocchi podawaj z pokruszonym serem i kawałkami gruszek.
Sernik dyniowy
Składniki:
Spód:
Masa serowa:
Do dekoracji:
Sposób przygotowania:
Herbatniki zmiel na piasek, połącz z orzechami i masłem, wyłóż spód okrągłej tortownicy (26 cm). Puree z dyni zmiksuj z białym serem i mascarpone. Dodaj jajka, mąkę, cukier, cukier waniliowy, cynamon. Pamiętaj, aby za bardzo nie napowietrzać masy, bo sernik wtedy urośnie podczas pieczenia, ale opadnie po upieczeniu. Masę wylej na ciasteczkowy spód, piecz około godziny w 180 stopniach. Po upieczeniu ostudź w półotrwartym piekarniku. Najlepiej, aby sernik spędził noc w lodówce. Przed podaniem udekoruj podgrzaną masą kajmakową i orzechami.
Smacznego!