Trzy przepisy na dania z dynią według Ani Starmach: zupa krem, gnocchi i sernik

Ania Starmach to prawdziwa wielbicielka dyni. Wraz z rozpoczęciem sezonu, na jej blogu pojawia się wiele przepisów z wykorzystaniem tego warzywa.

Ania Starmach nie kryje, że uwielbia dynie. Na jej autorskim blogu możemy znaleźć wiele przepisów kulinarnych z tym warzywem w roli głównej.

Zobacz wideo

Dynia jest niskokaloryczna i świetnie sprawdzi się u osób, które chcą pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Jest lekkostrawna i bogata w błonnik, beta-karoten, a także witaminy z grupy B, potas, wapń oraz fosfor. Warto włączyć ją do swojego jesiennego menu.

Przepisy na dynię według Ani Starmach

Poniżej przedstawiamy trzy przepisy na dania z dynią, które można znaleźć na blogu Ani Starmach. 

Zupa dyniowa z gruszką

Składniki:

  • 1 kg dyni hokkaido
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 150 ml białego wina
  • 1.5 l bulionu warzywnego
  • 3 miękkie gruszki
  • 3 szalotki
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron
  • garść orzechów włoskich
  • cynamon
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Dynię i gruszki pokrój w kostkę, nie musisz obierać ich ze skórki. Olej z pestek winogron rozgrzej w rondlu o grubym dnie, podsmaż pokrojone szalotki. Dodaj dynię, a po chwili gruszki, dodaj przyprawy, a następnie wino. Gdy większość płynu odparuje, dodaj bulion. Gotuj około 30 minut, aż dynia stanie się miękka. Całość zblenduj, dodaj śmietankę i ponownie zagotuj. Podawaj z grillowanymi płatkami migdałów i orzechami włoskimi.

Anna Starmach - blog
Anna Starmach - blog Anna Starmach - blog

Gnocchi dyniowe z gruszką

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 500 g pieczonej dyni bez skórki (np. piżmowa lub hokkaido)
  • 100 g mąki pszennej + do podsypania
  • 50 g mąki ziemniaczanej 
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 gruszki
  • 2 łyżki miodu
  • 50 g sera z niebieską pleśnią
  • łyżka świeżego tymianku

Sposób przygotowania::

Dynię i ziemniaki przepuść przez praskę, połącz z mąką ziemniaczaną i pszenną, dodaj żółtko i jajko. Z ciasta lep ruloniki i krój je na 1-2 centymetrowe kluski. Gotuj w lekko osolonej wodzie (są gotowe niedługo po tym, jak wypłyną na powierzchnię).

Gruszki pokrój w kostkę, wrzuć na rozgrzana patelnię, dodaj miód, karmelizuj przez kilka minut, dodaj tymianek, ściągnij z ognia. Gotowe gnocchi podawaj z pokruszonym serem i kawałkami gruszek.

Anna Starmach - blog
Anna Starmach - blog Anna Starmach - blog

Sernik dyniowy

Składniki:

Spód:

  • 200 g herbatników
  • 100 g masła
  • 50 g mielonych orzechów (np. pekan albo włoskich)
  • duża szczypta cynamonu

Masa serowa:

  • 750 g sera białego półtłustego (dwukrotnie mielonego)
  • 450 g mascarpone
  • 450 g puree z upieczonej dyni
  • 250 g drobnego cukru
  • 7 jajek
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • łyżka cukru waniliowego
  • 0.5 łyżeczki cynamonu

Do dekoracji:

  • 200 g masy kajmakowej (z puszki)
  • orzechy (np. włoskie albo pekan)

Sposób przygotowania:

Herbatniki zmiel na piasek, połącz z orzechami i masłem, wyłóż spód okrągłej tortownicy (26 cm). Puree z dyni zmiksuj z białym serem i mascarpone. Dodaj jajka, mąkę, cukier, cukier waniliowy, cynamon. Pamiętaj, aby za bardzo nie napowietrzać masy, bo sernik wtedy urośnie podczas pieczenia, ale opadnie po upieczeniu. Masę wylej na ciasteczkowy spód, piecz około godziny w 180 stopniach. Po upieczeniu ostudź w półotrwartym piekarniku. Najlepiej, aby sernik spędził noc w lodówce. Przed podaniem udekoruj podgrzaną masą kajmakową i orzechami.

Anna Starmach - blog
Anna Starmach - blog Anna Starmach - blog

Smacznego!

Więcej o: