Jajka są źródłem pełnowartościowego i świetnie przyswajanego białka, które zaspokaja apetyt, zwiększa syntezę białek i zmniejsza katabolizm. Żółtko jest źródłem choliny, która wraz z innymi składnikami "przestawia" ciało na spalanie tłuszczu. Ponadto jajka zawierają luteinę i zeaksantynę - dwie najnowsze 'supergwiazdy' wspomagające widzenie. Do tego zawarta w nich cholina przeciwdziała akumulacji cholesterolu w wątrobie, a obecne w nich tłuszcze to głównie te nienasycone, które znajdziemy także w oliwie z oliwek. Co najważniejsze, jajka są nieodłącznym składnikiem wielu przepisów kulinarnych.
Jajka wpływają na strukturę, kolor, smak i konsystencję różnych potraw, w tym głównie wypieków. Ich obecność pomaga łączyć składniki i utrzymywać je razem, zapobiegając rozpadaniu się. Bez nich potrawy mogą być suche i pozbawione smaku. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że bez użycia jajek ciasto nie wyrośnie, ponieważ zatrzymują one powietrze w żywności.
Przejście na dietę wegańską lub inną, która zaleca unikanie jajek, nie musi oznaczać rezygnacji z ulubionych potraw. Wystarczy znaleźć odpowiednie zamienniki, które nie tylko dostarczą wartości odżywczych, ale też świetnie sprawdzą się podczas gotowania i pieczenia.
Poniżej przedstawiamy najlepsze wegańskie substytuty jajek.
Niesłodzony przecier z gotowanych jabłek
Niesłodzony mus jabłkowy jest doskonałym zamiennikiem jajek w większości przepisów. Wystarczy, że użyjesz jednej czwartej filiżanki (około 65 gramów), aby zastąpić jedno jajko.
Puree bananowe
Zgnieciony banan to popularny zamiennik jajek w wielu przepisach. W tym wypadku również jedna czwarta filiżanki przecieru zastąpi jedno jajko. Warto pamiętać, że gotowe danie może mieć wówczas bananowy posmak.
Mielone siemię lniane
Siemię lniane jest bardzo pożywne. Zawiera duże ilości błonnika oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Aby zastąpić jedno jajko, wymieszaj 1 łyżkę zmielonego siemienia lnianego z 3 łyżkami wody.
Jogurt naturalny lub maślanka
Zarówno jogurt naturalny, jak i maślanka są dobrymi substytutami jaj. Użyć jednej czwartej filiżanki (60 gramów) jednego z zamienników na każde jajko. Pamiętaj, że aromatyzowane i dosładzane wersje smakowe mogą wpłynąć na efekt końcowy.
Masło orzechowe
Masło orzechowe to bogaty w białko zamiennik jajka, który sprawdzi się w większości przepisów. Postaraj się wybierać opcje "smooth". Wystarczą trzy łyżki masła orzechowego, by zastąpić jedno jajko. Spodziewaj się jednak orzechowego posmaku dania.