Ser to produkt mleczny, który możemy znaleźć w wielu odsłonach. Zawartość składników odżywczych, a także smak sera zależy od sposobu produkcji i rodzaju użytego mleka. Wiele osób rezygnuje na diecie rezygnuje z sera ze względu na wysoką zawartość tłuszczu, sodu i kalorii, zapominając przy tym, że tego typu produkty są pełne wapnia, białka i innych składników odżywczych. Poniżej przedstawiamy rodzaje serów, które sprawdzą się na diecie.
Mozzarella
Mozzarella pochodzi z Włoch i zwykle jest wytwarzana z bawolego lub krowiego mleka. Odznacza się niewielką zawartością sodu, a także zawiera bakteria, które działają jak probiotyki, wspierając odporność i zdrowie jelit.
Ser pleśniowy
Ser pleśniowy wytwarzany jest z mleka krowiego, koziego lub owczego. To pożywny ser o charakterystycznym smaku i zapachu. Jest jednym z serów najbogatszych w niezbędny dla zdrowia kości wapń.
Ser feta
Feta to grecki ser najczęściej wytwarzany z mleka owczego lub koziego, który zawiera więcej soli, ale ma mniej kalorii niż inne sery. Dostarcza też kwasu CLA, który wiąże się ze zmniejszeniem tkanki tłuszczowej.
Twaróg
Twaróg to ser wytwarzany z mleka krowiego, który charakteryzuje się wysoką zawartością białka. Ma stosunkowo mało kalorii i jednocześnie pomaga utrzymać sytość, dlatego polecany jest podczas odchudzania.
Ricotta
Ricotta często nazywana jest lżejszą wersją twarogu i również zawiera duże ilości białka. Białko w tym serze to głównie serwatka, która jest bogata w niezbędne dla naszego organizmu aminokwasy.