Ania Starmach podzieliła się przepisem na danie, które osłodzi jesienne wieczory. Poznaj jabłkowe krokiety z cynamonem

Na blogu Ani Starmach pojawił się nowy przepis. Tym razem słynna kucharka podzieliła się przepisem na jabłkowe krokiety z cynamonem.

Ania Starmach lubi zaszaleć w kuchni i trzeba przyznać, że potrafi zaskoczyć. Jej autorski blog jest pełen kulinarnych inspiracji. Tym razem jurorka programu "Master Chef" podzieliła się pomysłem na jabłkowe krokiety z dodatkiem cynamonu. Przepis znajdziecie poniżej.

Zobacz wideo

Przepis na jabłkowe krokiety według Ani Starmach

Na blogu Ani Starmach regularnie pojawiają się przepisy na pyszne dania. Tym razem słynna kucharka udostępniła przepis, który idealnie sprawdzi się podczas jesiennych wieczorów. Przygotowanie krokietów z jabłkami i cynamonem nie powinno zająć więcej niż czterdzieści minut. Zaprezentowany przez Anię przepis nie wymaga wielu składników, a danie jest wyjątkowo proste w przygotowaniu. Ta propozycja z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom szarlotki!

Jabłkowe krokiety o kuszącym zapachu cynamonu

Składniki:

  • 4 duże jabłka
  • 8 tortilli Mission Wraps Original
  • 2 łyżki masła 
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • szczypta cynamonu
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Na patelni skarmelizuj cukier. Dodaj pokrojone jabłka, masło oraz cynamon. Smaż przez około 30 minut. Na środku każdej tortilli układaj porcję jabłek i zawiń (tak jak wrapy). Uważaj, aby nadzienie nie wyciekło. Smaż na złoty kolor na mocno rozgrzanym tłuszczu. Tuż po usmażeniu obtaczaj w drobnym cukrze do wypieków, wymieszanym z cynamonem.

Poniżej przedstawiamy dwa sposoby na skarmelizowanie cukru. Możecie znaleźć je na blogu Ani Starmach. Warto wiedzieć, że istnieją dwie metody na przygotowanie karmelu.

Metoda "sucha"

Ta metoda jest szybsza, ale łatwo podgrzać cukier zbyt mocno.

W przypadku tej pierwszej po prostu wrzucasz cukier na patelnię o grubym dnie i podgrzewasz do momentu, aż cukier zmieni kolor na złotobrązowy - czytamy na blogu Ani Starmach.

Metoda "mokra"

Ten sposób polega na dodaniu odrobiny ilości do cukru.

Dlatego przewagę ma druga, prostsza metoda. Na patelnię lub do rondelka, oprócz cukru, dodaj 1–2 łyżki wody. Robienie karmelu trwa dłużej, ale łatwiej go kontrolować - tłumaczy kucharka.

Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.