Ewa Chodakowska podzieliła się przepisami na koktajle sezonowe. Maliny, jeżyny, jarmuż i buraki

Na instagramowym profilu Ewy Chodakowskiej pojawiły się trzy pomysły na wykorzystanie sezonowych owoców i warzyw.

Ewa Chodakowska zaproponowała kilka zdrowych sposobów na ugaszenie pragnienia. Dobrym wyborem zawsze będzie woda, do której możesz dodać ulubione składniki. Jeśli masz nieco więcej czasu, przygotuj zdrowy sok według poniższych przepisów.

Zobacz wideo

Na instagramowym profilu Ewy Chodakowskiej pojawia się wiele propozycji nie tylko na zdrowe dania, ale też napoje, które wykonasz w domu. To znacznie lepszy wybór niż gotowa woda smakowo czy sok owocowy ze sklepu.

Ewa Chodakowska podzieliła się przepisami na zdrowe koktajle sezonowe

Pod najnowszym zdjęciem "Choda" napisała kilka słów od siebie. Specjalistka od zdrowego stylu życia wypowiedziała się na temat jedzenia zgodnie z kalendarzem sezonowości. 

Na zdrowie. Jeśli nie lubisz wody, zamiast kupować gotowce, dorzuć do dzbanka świeże owoce. A jeśli masz więcej czasu, to dawaj! Zrobimy świeże soki. Lato powoli się kończy, a razem z nim kończy się też sezon na wiele owoców i warzyw. Dlatego korzystajmy z nich dopóki mamy taką możliwość. To ostatni moment m.in. dla jeżyn czy malin. Pamiętaj jednak, że z drugiej strony jesienią nie brakuje nam np. śliwek, gruszek, jabłek, a więc warto w swoim menu znaleźć dla nich miejsce. W tym okresie sięgaj też po warzywa takie jak jarmuż, kalafior, marchew, brukselka, burak, kalarepa. Jedzenie zgodnie z kalendarzem sezonowości ma wiele zalet. To właśnie wtedy poszczególne produkty są najsmaczniejsze i najtańsze - czytamy w poście Ewy Chodakowskiej.

Poniżej prezentujemy proponowane przez trenerkę przepisy:

NAPÓJ MALINOWO-JEŻYNOWY

180 kcal

Składniki:

  • Jeżyny – garść [70g]
  • Maliny – garść [70g]
  • Banan, obrany – mała sztuka [80g]
  • Napój roślinny – niepełna szklanka [200g]
  • Brokuł – różyczka [20g]

Sposób przygotowania:

Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze.

JARMUŻOWE SMOOTHIE

205 kcal

Składniki:

  • mango, obrane – 1/2 sztuki [120g]
  • awokado – ½ sztuki [70g]
  • jarmuż - garść [20g]
  • pomarańcza, obrana - mała sztuka [150g]
  • mięta – kilka listków [1g]

Sposób przygotowania:

Zmiksuj wszystko na gładką masę.

BURACZKOWO-MALINOWY KOKTAJL

125 kcal

Składniki:

  • Siemię lniane, zmielone – łyżeczka [5g]
  • Maliny – porcja [100g]
  • Burak, obrany – sztuka [100g]
  • Sok z cytryny – 2 łyżki [12g]
  • Imbir – szczypta [1g]

Sposób przygotowania:

Pokrój buraka na mniejsze kawałki. Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze. Dodaj wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji..

Więcej o:
Copyright © Agora SA