Najlepszy produkt, jaki możesz sobie zafundować na śniadanie. Dzięki temu podkręcisz metabolizm

Niezależnie od tego, czy próbujesz schudnąć, czy nie, powinieneś rozważyć spożywanie pokarmów, które zwiększają metabolizm. Dawka tego rodzaju produktów zaopatrzy nas z rana w porządną dawkę energii.

Podkręcony metabolizm może nie tylko prowadzić do szybszej utraty wagi, lecz także może pomóc czuć się bardziej pobudzonym przez cały dzień. Ciało otrzymuje najlepszą możliwą energię z pożywienia, dlatego szczególnie ważne jest, aby zjeść pełnowartościowe śniadanie, zwiększające metabolizm. Jak donosi magazyn "She Finds", dietetycy w tej roli szczególnie polecają jeden produkt.

Jeden produkt na śniadanie, który świetnie wspomaga metabolizm

Według badań specjalistów, najlepszym pokarmem, jaki można zjeść na śniadanie, aby przyspieszyć metabolizm jest niskotłuszczowy jogurt grecki. Dlaczego? Produkt ten jest bogaty w wapń, witaminę D oraz probiotyki, które pomagają spalać tłuszcz i regulują pracę jelit, poprawiając trawienie. W jogurcie typu greckiego znajdziemy też dużo białka, które jest niezbędne do poprawienia metabolizmu. Utrzymanie diety bogatej w białko pomaga szybciej trawić i spalać kalorie. Porcja jogurtu greckiego może zawierać aż 17 gramów białka. Ponadto probiotyki zawarte w jogurcie pomagają w utrzymaniu zdrowia jelit, dzięki czemu lepiej trawimy zjedzone śniadanie.

Jogurt grecki na śniadanie - z czym podawać?

Mrożony jogurt z dodatkami

  • dwie i pół szklanki greckiego jogurtu;
  • łyżka syropu klonowego;
  • 1/4 kubka muesli;
  • dwa pokrojone w kostkę kiwi;
  • pokrojone w kostkę mango;
  • dwie łyżki wiórków kokosowych;
  • łyżka drażetek czekoladowych;
  • łyżeczka nasion chia.

Przygotowanie: wymieszaj jogurt ze syropem klonowym. Rozłóż równomiernie masę na blasze do pieczenia, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Jogurtowa warstwa powinna mieć maksymalnie 1,5 centymetra grubości. Posyp jogurt muesli, czekoladą, owocami, kokosem, chia i kawałkami czekolady. Przyciśnij składniki do jogurtu za pomocą łyżki. Przykryj folią i mroź w zamrażarce przez co najmniej cztery godziny. Po tym czasie połam na kawałki i podawaj natychmiast.

Zobacz wideo Agnieszka Radwańska o swojej diecie
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.