Lizyna to aminokwas o wielu korzyściach zdrowotnych - od pomocy w spalaniu tłuszczu w celu uzyskania energii, po zwalczanie wirusa opryszczki. Lizyna stanowi jedną z "cegiełek" białek i należy do grupy dziewięciu aminokwasów, których organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie, dlatego tak ważne jest pozyskiwanie go z zewnątrz.
Dobroczynne działanie lizyny
Korzyści płynące z przyjmowania lizyny obejmują:
- Zmniejszenie lęku - lizyna może wpływać na receptory w układzie nerwowym związane ze stresem i obniżać poziom kortyzolu, hormonu stresu, we krwi.
- Regulacja wapnia - lizyna może pomóc organizmowi wchłonąć więcej wapnia z pożywienia. Działa ochronnie na kości, a także może pomóc zapobiegać gromadzeniu się wapnia w tkankach miękkich.
- Produkcja kolagenu - lizyna jest niezbędna do produkcji kolagenu w organizmie.
- Rzadsze powstawanie opryszki - lizyna utrudnia przyswajanie argininy, bez której opryszczka się nie rozwinie.
- Redukcja masy ciała - lizyna pozwala utrzymać prawidłowy poziom tłuszczów we krwi, a także pomaga w syntezie L-karnityny, która pełni bardzo istotną rolę w metabolizmie tłuszczów. Ponadto wspomaga tworzenie masy mięśniowej.
Lizynę możemy przyjmować w formie suplementów, jednak znajdziemy ją także w pożywieniu. Poniżej przedstawiliśmy listę produktów bogatych w ten aminokwas.
Produkty, które zawierają lizynę:
- jogurt
- twaróg
- ryby (głównie łosoś, tuńczyk, śledź)
- drób
- czerwone mięso
- wątróbka
- sery żółte, parmezan
- kozie mleko
- czerwona fasola
- zielony groszek
- komosa ryżowa
- kasza gryczana
- mleko sojowe
- tempeh
- soczewica
- pietruszka
- nasiona sezamu
- migdały
Dorosłe osoby potrzebują dziennie około 30 miligramów lizyny na kilogram masy ciała. Niedobór lizyny objawia się głównie zmęczeniem, drażliwością, problemami z koncentracją, brakiem apetytu, anemią, przekrwieniem oczu i opryszczką.