Matcha jest rodzajem sproszkowanej zielonej herbaty, powstającej na bazie zmielonych młodych liści herbacianych, dokładnie gatunku Camellia sinensis. Napój jest przygotowywany poprzez ubijanie sproszkowanej substancji z gorącą wodą. Dlaczego warto spróbować matchy?
Dzięki temu, że liście herbaty przeznaczonej na matchę uprawia się pod osłonami, w celu uniknięcia bezpośredniego nasłonecznienia w lecie, w liściach zwiększa się ilość chlorofilu i ważnych aminokwasów. Kontrola nad światłem hamuje też tworzenie się katechiny, czyli związku, który nadaje herbacie gorzki smak. Oprócz bogatej historii, matcha posiada cenne właściwości prozdrowotne. Regularne picie napoju wspomaga pracę serca. Zielona herbata tego rodzaju zawiera też ogromne ilości przeciwutleniaczy.
Podobnie jak zielona herbata, która zawiera około 28 miligramów kofeiny w filiżance o pojemności około 240 mililitrów, matcha zawiera ten pobudzający nas składnik, w ilości około 70 miligramów na przyjętą filiżanke. Co więcej, w matchy znajduje się więcej kofeiny, niż w klasycznej zielonej herbacie. Choć jest to mniejsza dawka, niż w kawie, warto zastanowić się nad wyborem pobudzającego nas napoju; matcha przeważa kawę pod ilością cennych składników odżywczych.
Jeśli zdecydowałaś się, aby spróbować działania matchy, warto wiedzieć, w jaki sposób ją przygotować, aby nie straciła swoich prozdrowotnych właściwości i smaku. Do tradycyjnego zaparzenia tego pięknego zielonego napoju używa się bambusowej trzepaczki. Jeśli jej jednak nie posiadasz, użyj zwykłej łyżeczki. Wystarczy dodać pół łyżeczki matchy do filiżanki, wlać odrobinę gorącej, nie wrzącej wody i ubijać, aż uzyskamy spienioną masę. Następnie dolewamy więcej wody i gotowe! Matchę możemy dodawać do smoothies lub matcha latte; wszystko zależy od tego, na co aktualnie mamy ochotę!