Anna Lewandowska na swoim blogu dzieli się wskazówkami dotyczącymi zdrowego trybu życia, często zwracając uwagę czytelników na pewne oczywistości, o których zdarza się zapominać. W nowym wpisie na tapet poszła śmieciowa żywność, oraz skutki jej jedzenia.
We słowach wstępu dobrze jest nakreślić, co konkretnie kryje się pod wyrażeniem śmieciowego jedzenia. Lewandowska przypomina, że jest to grupa żywności, którą wyróżnia wysoka zawartość:
Śmieciowe jedzenie zwykle zachęca nas swoim smakiem i zapachem, a my w ten sposób często dajemy się złapać w pułapkę dużej liczby kalorii i niezdrowych składników. Produkty, które zaliczamy do tej niechlubnej grupy to m.in.:
Lista jest niepokojąco długa, tak samo jak lista skutków ubocznych spożywania tych produktów.
Pierwszym aspektem, który powinien przyciągnąć naszą uwagę, jest wysoka kaloryczność wspomnianej grupy produktów. Jak podaje Lewandowska, tylko w 100 gramach frytek znajdziemy aż 560 kcal! To ogromna liczba! Duża paczka chipsów dostarcza ich jeszcze więcej - aż 760! Szokujące jest to, że za tymi liczbami nie idą żadne wartości odżywcze, ponieważ są to tzw. puste kalorie. Jakie są inne skutki uboczne śmieciowego jedzenia? Trenerka wymienia najważniejsze i najczęstsze:
Ta lista może przerażać; niestety nasza dieta jest jednym z najważniejszych czynników kształtujących nasze zdrowie. Dlatego tak ważne jest, aby znać podstawowe zasady zdrowego odżywiania i stopniowo wykluczać niezdrowe produkty.