Kurkuma - niesamowite właściwości indyjskiej przyprawy. Jak ją włączyć do codziennej diety?

Kurkuma powinna zagościć w naszej kuchni szczególnie na czas jesiennych i zimowych miesięcy. Ta niepozorna przyprawa kryje w sobie moc wartościowych składników. Wystarczy tylko wiedzieć, w jaki sposób włączyć ją do diety.

Według ostatnich badań, kurkuma może nam pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów. To tylko jedna z zalet tej niezwykłej przyprawy. Kurkuma niesie ze sobą jeszcze więcej korzyści, na które powinny zwrócić uwagę w szczególności osoby z obniżoną odpornością. Co warto wiedzieć na temat tej przyprawy?

Kurkuma - właściwości

Kurkumina, czyli substancja znajdująca się w kurkumie, często stosowana jest jako barwnik spożywczy, ze względu na swój złocistożółty odcień. Szafran indyjski, jak inaczej ją nazywamy, pochodzi z tej samej grupy przypraw, co imbir - z tego względu ma podobne właściwości. Stosowanie kurkumy pomaga przy leczeniu miażdżycy, alergiach, słabej odporności organizmu, cukrzycy czy zaburzeniach gospodarki lipidowej. Zawarty w kurkumie polifenol ma silne działanie antyoksydacyjne i przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Kurkuminę możemy dostać w aptekach pod postacią tabletek. Możemy ją również włączyć do codziennej kuchni; zarówno na wytrawnie, jak i słodko.

Kurkuma w diecie - jak ją dodawać do potraw?

Oprócz popularnego złotego mleka czy lubianego przez wiele osób curry, kurkuma może być cennym składnikiem wielu innych potraw. Jeśli chcesz na własnej skórze przekonać się o skuteczności przyprawy, możesz przygotować jeden z poniższych pomysłów.

Energetyczny koktajl z kurkumą

  • dwie szklanki roślinnego mleka;
  • dojrzały banan;
  • dwa owoce kaki;
  • laska wanilii;
  • trzy daktyle lub dwie łyżki miodu;
  • łyżeczka kurkumy, najlepiej świeżo startej;
  • pół łyżeczki imbiru.

Przygotowanie: banan wcześniej obierz, pokrój na kawałki i zamroź w zamrażarce. Wyjmij owoc z lodówki przed samym wykonaniem koktajlu i wsyp do blendera. Pokrój owoce kaki i daktyle. Dodaj wszystkie składniki do blendera i dokładnie zmiksuj. Podawaj od razu.

Maślany kurczak z kurkumą

Ten inspirujący przepis pochodzi z bloga Edyty Kusińskiej "Madame Edith".

Marynata:

  • sok z połowy limonki;
  • 150 mililitrów jogurtu naturalnego;
  • łyżeczka kurkumy;
  • łyżeczka chili;
  • łyżeczka kuminu;
  • dwie łyżeczki garam masala;
  • dwie łyżeczki tartego, świeżego imbiru;
  • 900 gramów mięsa z kurczaka, z piersi lub udek, pokrojonego w kostkę.

Sos:

  • łyżka oleju;
  • 60 gramów masła;
  • 125 gramów prażonych orzechów nerkowca;
  • cebula;
  • po łyżeczce cynamonu i kardamonu;
  • liść laurowy;
  • 500 gramów pomidorowego przecieru;
  • 150 mililitrów warzywnego bulionu;
  • dwie łyżeczki słodkiej papryki;
  • 200 gramów śmietany 12 lub 18%.

Do podania:

  • ulubiony ryż;
  • chlebek naan;
  • opcjonalnie kolendra.

Wykonanie: pokrój kurczaka na średniej wielkości kawałki i wrzuć do miski. Zalej mięso jogurtem i dodaj przyprawy: sok z limonki, kurkumę, garam masala, chili, kumin i imbir. Dokładnie wymieszaj i zawiń kurczaka w folię, wstaw na kilka godzin lub całą noc do lodówki. Podpraż delikatnie orzechy nerkowca na patelni. Połowę porcji zmiel w malakserze. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oleju, masło i dodaj posiekaną drobno cebulę oraz przyprawy: liść laurowy, kardamon i cynamon. Podsmaż przez dwie/trzy minuty, aż cebula się zeszkli, a zawartość patelni stanie się brązowa. Następnie dodaj przecier pomidorowy, bulion, słodką paprykę, rozdrobnione orzechy nerkowca oraz całą zawartość miski z kurczakiem w marynacie. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez około kwadrans. Wtedy dodaj śmietanę, pozostałe orzechy (niezmielone) i dokładnie zamieszaj. Gotuj jeszcze przez dziesięć minut.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.