Według ostatnich badań, kurkuma może nam pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów. To tylko jedna z zalet tej niezwykłej przyprawy. Kurkuma niesie ze sobą jeszcze więcej korzyści, na które powinny zwrócić uwagę w szczególności osoby z obniżoną odpornością. Co warto wiedzieć na temat tej przyprawy?
Kurkumina, czyli substancja znajdująca się w kurkumie, często stosowana jest jako barwnik spożywczy, ze względu na swój złocistożółty odcień. Szafran indyjski, jak inaczej ją nazywamy, pochodzi z tej samej grupy przypraw, co imbir - z tego względu ma podobne właściwości. Stosowanie kurkumy pomaga przy leczeniu miażdżycy, alergiach, słabej odporności organizmu, cukrzycy czy zaburzeniach gospodarki lipidowej. Zawarty w kurkumie polifenol ma silne działanie antyoksydacyjne i przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Kurkuminę możemy dostać w aptekach pod postacią tabletek. Możemy ją również włączyć do codziennej kuchni; zarówno na wytrawnie, jak i słodko.
Oprócz popularnego złotego mleka czy lubianego przez wiele osób curry, kurkuma może być cennym składnikiem wielu innych potraw. Jeśli chcesz na własnej skórze przekonać się o skuteczności przyprawy, możesz przygotować jeden z poniższych pomysłów.
Przygotowanie: banan wcześniej obierz, pokrój na kawałki i zamroź w zamrażarce. Wyjmij owoc z lodówki przed samym wykonaniem koktajlu i wsyp do blendera. Pokrój owoce kaki i daktyle. Dodaj wszystkie składniki do blendera i dokładnie zmiksuj. Podawaj od razu.
Ten inspirujący przepis pochodzi z bloga Edyty Kusińskiej "Madame Edith".
Marynata:
Sos:
Do podania:
Wykonanie: pokrój kurczaka na średniej wielkości kawałki i wrzuć do miski. Zalej mięso jogurtem i dodaj przyprawy: sok z limonki, kurkumę, garam masala, chili, kumin i imbir. Dokładnie wymieszaj i zawiń kurczaka w folię, wstaw na kilka godzin lub całą noc do lodówki. Podpraż delikatnie orzechy nerkowca na patelni. Połowę porcji zmiel w malakserze. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oleju, masło i dodaj posiekaną drobno cebulę oraz przyprawy: liść laurowy, kardamon i cynamon. Podsmaż przez dwie/trzy minuty, aż cebula się zeszkli, a zawartość patelni stanie się brązowa. Następnie dodaj przecier pomidorowy, bulion, słodką paprykę, rozdrobnione orzechy nerkowca oraz całą zawartość miski z kurczakiem w marynacie. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez około kwadrans. Wtedy dodaj śmietanę, pozostałe orzechy (niezmielone) i dokładnie zamieszaj. Gotuj jeszcze przez dziesięć minut.