Flora bakteryjna jelit składa się z setek różnych rodzajów mikroorganizmów. Probiotyki pomagają w optymalnym jej funkcjonowaniu.Probiotyki to żywe mikroorganizmy, które po spożyciu zapewniają liczne korzyści zdrowotne. Zwykle mowa o bakteriach i niektórych rodzajach drożdży, które również mogą działać jak probiotyki.
Możesz je dostać zarówno w formie suplementów, jak i w postaci produktów spożywczych przygotowanych w wyniku fermentacji bakteryjnej.
Poniżej przedstawimy przykłady żywności, która zawiera probiotyki:
Probiotyków nie należy mylić z prebiotykami, czyli nietrawionymi składnikami żywności, które stanowią pożywkę dla dobroczynnych bakterii jelitowych.
Probiotyki skutecznie działają przeciwko problemom ze strony układu trawiennego, takim jak biegunce poantybiotykowej czy zespół jelita drażliwego. Pomagają załagodzić nieprzyjemne objawy, które obejmują: gazy, wzdęcia, zaparcia i biegunkę. Zadziałają też korzystnie w przypadku chorób zapalnych jelit.
Najczęstsze grupy bakterii probiotycznych to Lactobacillus i Bifidobacterium. Każda grupa składa się z różnych gatunków, a każdy gatunek ma wiele odmian. Niektóre z badań sugerują, że wyżej wymienione bakterie mogą pomóc nam schudnąć.
Pamiętajmy jednak, że zarówno utrzymanie zdrowych jelit, jak i utrata kilogramów wymaga od nas zadbania o zbilansowaną dietę i regularną aktywną fizyczną. Na bakterie jelitowe, a także wagę i poziom tkanki tłuszczowej wpływa wiele czynników związanych ze stylem życia.