Anna Lewandowska podzieliła się przepisem na słodkie placuszki jabłkowo-marchewkowe bez dodatku cukru

Blog Anny Lewandowskiej to źródło wielu kulinarnych inspiracji. Nie brakuje tu pomysłów na słodkie dania. Proponowane przez Anię placuszki jabłkowo-marchewkowe nie są słodzone, jednak zawierają naturalnie występujące cukry.

Na blogu Anny Lewandowskiej możemy znaleźć wiele pomysłów na zdrowe i zbilansowane posiłki. Hpba.pl to źródło także słodkich inspiracji. Niedawno na stronie specjalistki od zdrowego odżywiania pojawił się przepis na placuszki jabłkowo-marchewkowe bez cukru, za to z dodatkiem cynamonu i wanilii. 

Zobacz wideo

W swoim najnowszym wpisie "Lewa" poruszyła temat zachcianek, które często kończą się na gotowych słodyczach. Żona piłkarza proponuje wzięcie sprawy w swoje ręce i przygotowanie zdrowszych alternatyw.

Ochota na coś słodkiego to dla wielu osób pretekst do sięgnięcia po gotowe słodycze ze sklepowej półki. Zamiast tego zachęcam Was do wypróbowywania przepisów na domowe wypieki i słodkości, które okazują się być równie smaczne. Dzisiaj coś dla małych i dużych – czyli słodkie placuszki bez cukru, z dodatkiem cynamonu i wanilii ?? Pamiętajcie, aby wybrać mocno dojrzały owoc. Naturalne cukry w nim zawarte nadadzą placuszkom słodki smak. To bardzo uniwersalny przepis, bo sprawdzi się zarówno jako przekąska, śniadanie, jak i posiłek do lunchbox’a - 

Placuszki jabłkowo-marchewkowe:

To bardzo uniwersalny przepis, bo sprawdzi się zarówno jako przekąska, śniadanie, jak i posiłek do lunchbox’a.

Składniki:

  • 1 słodkie jabłko
  • 1 marchew
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mąki np. owsianej, kasztanowej
  • szczypta cynamonu
  • szczypta wanilii
  • 1 łyżeczka masła ghee

Sposób przygotowania:

Na tarce zetrzyj obraną marchew oraz jabłko, dodaj pozostałe składniki i uformuj placuszki. Można je wykonać w 2 wersjach:

1) piec w 180°C przez około 25 minut.

2) smażyć na patelni pod przykryciem na średnim ogniu przez około 4 minuty na każdej ze stron.

I gotowe! 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.