Anna Lewandowska chętnie dzieli się ze swoimi obserwatorkami przepisami na zdrowe, pożywne, a przede wszystkim pomysłowe dania. Zarówno na blogu, jak i na instagramowym profilu trenerki można znaleźć propozycje posiłków na każdą porę dnia.
Tym razem wybraliśmy dla was dwa przepisy na domowy obiad. Instrukcje znajdziecie poniżej.
Składniki:
Gołąbki:
Puree:
Sos pomidorowy:
Sposób przygotowania:
Gołąbki:
Zmiel mięso. Cebulę posiekaj i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj zmielone mięso i przypraw je do smaku solą i pieprzem. Mięsny farsz zawiń w zblanszowane we wrzątku liście młodej kapusty.
Puree: Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, następnie dodaj masło, mleko roślinne i ubij na gładkie puree.
Sos pomidorowy: Cebulę i czosnek posiekaj, podsmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj pokrojone pomidory, wodę i przyprawy. Całość duś do momentu, aż sos lekko zgęstnieje.
Gołąbki polej sosem pomidorowym, podawaj z puree. Całość posyp posiekanym koperkiem.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Rozpuść olej kokosowy w rondlu, na średnim ogniu i zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i starty na tarce imbir. Całość podsmaż przez około minutę, do uzyskania wyrazistego zapachu. Wymieszaj tajską czerwoną pastę curry, pastę orzechową i pokrojone w kostkę słodkie ziemniaki. Całość dodaj do rondla, a następnie wlej wodę i dodaj mleczko kokosowe. Zawartość rondla doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, bez przykrycia, przez około 25-30 minut, do momentu aż słodki ziemniak zmięknie. Na koniec dodaj pokrojony groszek cukrowy, sok z limonki i dopraw do smaku. Danie podaj z gotowanym ryżem. Całość możesz posypać orzechami.
Smacznego!