Nie masz pomysłu na obiad? Spróbuj przepisów od Anny Lewandowskiej - curry z batatów i gołąbki z młodej kapusty
Anna Lewandowska chętnie dzieli się ze swoimi obserwatorkami przepisami na zdrowe, pożywne, a przede wszystkim pomysłowe dania. Zarówno na blogu, jak i na instagramowym profilu trenerki można znaleźć propozycje posiłków na każdą porę dnia.
Tym razem wybraliśmy dla was dwa przepisy na domowy obiad. Instrukcje znajdziecie poniżej.
Gołąbki z młodej kapusty z puree ziemniaczanym
Składniki:
Gołąbki:
- 0,5 cebuli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 200 g mięsa z szynki wieprzowej
- sól morska
- pieprz czarny
- 200 g młodej kapusty
Puree:
- 300 g ziemniaków
- sól morska
- 1 łyżeczka masła ghee
- 30 ml mleka ryżowego
- koperek
Sos pomidorowy:
- 3 pomidory
- 0,5 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 50 ml wody
- sól morska
- pieprz czarny
- bazylia suszona
Sposób przygotowania:
Gołąbki:
Zmiel mięso. Cebulę posiekaj i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj zmielone mięso i przypraw je do smaku solą i pieprzem. Mięsny farsz zawiń w zblanszowane we wrzątku liście młodej kapusty.
Puree: Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, następnie dodaj masło, mleko roślinne i ubij na gładkie puree.
Sos pomidorowy: Cebulę i czosnek posiekaj, podsmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj pokrojone pomidory, wodę i przyprawy. Całość duś do momentu, aż sos lekko zgęstnieje.
Gołąbki polej sosem pomidorowym, podawaj z puree. Całość posyp posiekanym koperkiem.
Curry ze słodkich ziemniaków
Składniki:
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- kawałek imbiru
- tajska pasta czerwone curry
- 1 łyżka pasty orzechowej (np. z nerkowców)
- 500 g słodkich ziemniaków
- 400 ml mleczka kokosowego
- 200 ml wody
- 2 garści groszku cukrowego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 limonka
- gotowany ryż
- orzechy (np. nerkowce)
Sposób przygotowania:
Rozpuść olej kokosowy w rondlu, na średnim ogniu i zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i starty na tarce imbir. Całość podsmaż przez około minutę, do uzyskania wyrazistego zapachu. Wymieszaj tajską czerwoną pastę curry, pastę orzechową i pokrojone w kostkę słodkie ziemniaki. Całość dodaj do rondla, a następnie wlej wodę i dodaj mleczko kokosowe. Zawartość rondla doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, bez przykrycia, przez około 25-30 minut, do momentu aż słodki ziemniak zmięknie. Na koniec dodaj pokrojony groszek cukrowy, sok z limonki i dopraw do smaku. Danie podaj z gotowanym ryżem. Całość możesz posypać orzechami.
Smacznego!
-
Kate Winslet wspomina falę krytyki po premierze "Titanica". "Pisali, że gdybym tylko zrzuciła dwa kilo, Leo zmieściłby się na tratwie"
-
Aneta Kręglicka opowiedziała o swojej diecie. "Nigdy nie miałam problemów z wagą, a naprawdę nie jem mało"
-
Ten wariant deski angażuje do pracy całe ciało. Jak poprawnie wykonać plank niedźwiedzi? Instrukcja krok po kroku
-
Ania Starmach podała przepis na swój ulubiony "comfort food". Przepis jest banalny i zasmakuje każdemu łasuchowi
-
Paula Jagodzińska opowiedziała o ulubionym treningu. "Relacja bardzo burzliwa, z natury nie lubię biegać"
- Buduje siłę poprzez wybuchowe ruchy. Poznaj trening plyometryczny dla początkujących
- Czym zastąpić ser w diecie? Oto proste przepisy na potrawy o serowym posmaku
- Edyta Litwiniuk poleca trzy ćwiczenia na uda i pośladki. "Troszkę spokojniej, co nie oznacza lżej"
- Kate Winslet wspomina falę krytyki po premierze "Titanica". "Pisali, że gdybym tylko zrzuciła dwa kilo, Leo zmieściłby się na tratwie"
- Dlaczego, zdaniem naukowców, godzina osiemnasta to idealny czas na trening? Ważną rolę odgrywa nasz metabolizm