Nie masz pomysłu na obiad? Spróbuj przepisów od Anny Lewandowskiej - curry z batatów i gołąbki z młodej kapusty

Na profilu Anny Lewandowskiej nie brakuje kulinarnych inspiracji. Przedstawiamy dwie propozycje na domowy obiad prosto od trenerki.

Anna Lewandowska chętnie dzieli się ze swoimi obserwatorkami przepisami na zdrowe, pożywne, a przede wszystkim pomysłowe dania. Zarówno na blogu, jak i na instagramowym profilu trenerki można znaleźć propozycje posiłków na każdą porę dnia.

Zobacz wideo

Tym razem wybraliśmy dla was dwa przepisy na domowy obiad. Instrukcje znajdziecie poniżej.

Gołąbki z młodej kapusty z puree ziemniaczanym

Składniki:

Gołąbki:

  • 0,5 cebuli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 200 g mięsa z szynki wieprzowej
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 200 g młodej kapusty

Puree:

  • 300 g ziemniaków
  • sól morska
  • 1 łyżeczka masła ghee
  • 30 ml mleka ryżowego
  • koperek

Sos pomidorowy:

  • 3 pomidory
  • 0,5 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 50 ml wody
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • bazylia suszona

Sposób przygotowania:

Gołąbki:

Zmiel mięso. Cebulę posiekaj i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj zmielone mięso i przypraw je do smaku solą i pieprzem. Mięsny farsz zawiń w zblanszowane we wrzątku liście młodej kapusty.

Puree: Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, następnie dodaj masło, mleko roślinne i ubij na gładkie puree.

Sos pomidorowy: Cebulę i czosnek posiekaj, podsmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj pokrojone pomidory, wodę i przyprawy. Całość duś do momentu, aż sos lekko zgęstnieje.

Gołąbki polej sosem pomidorowym, podawaj z puree. Całość posyp posiekanym koperkiem.

Curry ze słodkich ziemniaków

Składniki:

  • 1 łyżka oleju kokosowego 
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru
  • tajska pasta czerwone curry
  • 1 łyżka pasty orzechowej (np. z nerkowców)
  • 500 g słodkich ziemniaków
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 200 ml wody
  • 2 garści groszku cukrowego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 limonka
  • gotowany ryż
  • orzechy (np. nerkowce)

Sposób przygotowania:

Rozpuść olej kokosowy w rondlu, na średnim ogniu i zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i starty na tarce imbir. Całość podsmaż przez około minutę, do uzyskania wyrazistego zapachu. Wymieszaj tajską czerwoną pastę curry, pastę orzechową i pokrojone w kostkę słodkie ziemniaki. Całość dodaj do rondla, a następnie wlej wodę i dodaj mleczko kokosowe. Zawartość rondla doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, bez przykrycia, przez około 25-30 minut, do momentu aż słodki ziemniak zmięknie. Na koniec dodaj pokrojony groszek cukrowy, sok z limonki i dopraw do smaku. Danie podaj z gotowanym ryżem. Całość możesz posypać orzechami.

Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.