• Link został skopiowany

Nie masz pomysłu na obiad? Spróbuj przepisów od Anny Lewandowskiej - curry z batatów i gołąbki z młodej kapusty

Na profilu Anny Lewandowskiej nie brakuje kulinarnych inspiracji. Przedstawiamy dwie propozycje na domowy obiad prosto od trenerki.
Anna Lewandowska
Anna Lewandowska - instagram

Anna Lewandowska chętnie dzieli się ze swoimi obserwatorkami przepisami na zdrowe, pożywne, a przede wszystkim pomysłowe dania. Zarówno na blogu, jak i na instagramowym profilu trenerki można znaleźć propozycje posiłków na każdą porę dnia.

Zobacz wideo

Tym razem wybraliśmy dla was dwa przepisy na domowy obiad. Instrukcje znajdziecie poniżej.

Gołąbki z młodej kapusty z puree ziemniaczanym

Składniki:

Gołąbki:

  • 0,5 cebuli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 200 g mięsa z szynki wieprzowej
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 200 g młodej kapusty

Puree:

  • 300 g ziemniaków
  • sól morska
  • 1 łyżeczka masła ghee
  • 30 ml mleka ryżowego
  • koperek

Sos pomidorowy:

  • 3 pomidory
  • 0,5 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 50 ml wody
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • bazylia suszona

Sposób przygotowania:

Gołąbki:

Zmiel mięso. Cebulę posiekaj i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj zmielone mięso i przypraw je do smaku solą i pieprzem. Mięsny farsz zawiń w zblanszowane we wrzątku liście młodej kapusty.

Puree: Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, następnie dodaj masło, mleko roślinne i ubij na gładkie puree.

Sos pomidorowy: Cebulę i czosnek posiekaj, podsmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj pokrojone pomidory, wodę i przyprawy. Całość duś do momentu, aż sos lekko zgęstnieje.

Gołąbki polej sosem pomidorowym, podawaj z puree. Całość posyp posiekanym koperkiem.

Curry ze słodkich ziemniaków

Składniki:

  • 1 łyżka oleju kokosowego 
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru
  • tajska pasta czerwone curry
  • 1 łyżka pasty orzechowej (np. z nerkowców)
  • 500 g słodkich ziemniaków
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 200 ml wody
  • 2 garści groszku cukrowego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 limonka
  • gotowany ryż
  • orzechy (np. nerkowce)

Sposób przygotowania:

Rozpuść olej kokosowy w rondlu, na średnim ogniu i zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i starty na tarce imbir. Całość podsmaż przez około minutę, do uzyskania wyrazistego zapachu. Wymieszaj tajską czerwoną pastę curry, pastę orzechową i pokrojone w kostkę słodkie ziemniaki. Całość dodaj do rondla, a następnie wlej wodę i dodaj mleczko kokosowe. Zawartość rondla doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, bez przykrycia, przez około 25-30 minut, do momentu aż słodki ziemniak zmięknie. Na koniec dodaj pokrojony groszek cukrowy, sok z limonki i dopraw do smaku. Danie podaj z gotowanym ryżem. Całość możesz posypać orzechami.

Smacznego!

Więcej o: